romana english

Lucrari originale

Tuberculoza endobronșică Ón bronșita antracotică

Introducere: Tuberculoza endobronșică (TBEB) reprezintă o formă severă de tuberculoză pulmonară. Boala se localizează la nivelul traheei, căilor respiratorii mari si arborelui traheobronșic. Arderea de biomasă cauzează bronșită antracotică ce se caracterizează prin prezența de pigmenți negri în țesutul bronșic. Majoritatea bronșitelor antracotice apar la pacienții vârstnici, în special femeile din mediul rural, ce folosesc biomasa drept combustibil pentru gătitul și pentru patiseria tradițională. Scopul acestui studiu este să evalueze prezența tuberculozei endonbronșice la pacienții cu bronșită antracotică.
Material și metodă: în total au fost incluși 483 de pacienți cu TBEB diagnosticați prin bronhoscopie flexibila. Confirmarea bacteriologică a tuberculozei s-a făcut fie prin analiza lavajului bronsic (microscopie și cultură), fie prin efectuarea examenului histopatologic. Pacienții cu TBFB au fost împărțiți în două grupuri: pacienți cu bronșită antracotică (grupul 1) și pacienți fără bronșită antracotică (grupul 2). S-au notat datele demografice, precum și caracteristicile clinice, radiologice și bronhoscopice cele mai importante. Pentru analiza statistică s-a utilizat testul qui pătrat și softul SPSS 11.5.
Rezultate: 483 din 1824 de pacienți cărora li s-a efectuat bronhoscopie, pentru orice indicație, au avut TBEB. 73.7 % din pacienti au avut atât TBEB cât și bronșită antracotică (vs 27.3% care au avut doar TBEB fără antracoză). Vârsta medie a fost semnificativ mai mare în grupul cu TBEB și bronșită antracotică (68.45±16.31 versus 49.08±14.7). Raportul femei/bărbați a fost 1.4:4 în grupul TBEB și bronșită antracotică vs 1:1, în grupul fără antracoză. Dispneea, tusea, hemoptizia și wheezing-ul au fost mai frecvente în primul grup. Utilizarea de biomasă drept combustibil a fost semnificativă în grupul cu TBEB și antracoză. Mase pulmonare, infiltrații difuze în lobii inferior au fost mai frecevente în primul grup. Bronhoscopia a arătat o frecvență mai mare a stenozei bronșice în TBEB cu antracoză (p < 0.05).
Concluzie: acest studiu sugerează o asociere între TBEB și bronșita antracotică. Caracteristice radiologice și bronhoscopice neobișnuite au fost întâlnite la TBEB cu antracoză.
Cuvinte‑cheie: tuberculoză endobronșică, bronșită antracotică, biomasă

Obezitatea Ón asociere cu sindromul de apnee Ón somn ca predictor pentru comorbidităţile coronaro-vasculare

Introducere şi scop: Sindromul de apnee în somn (SAS) este o patologie comună a cărei conştientizare este în continuă creştere. Am căutat să evaluăm dacă obezitatea prezentă la pacienţii cu SAS este asociată cu un risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare (BCV).
Metode: Am efectuat un studiu retrospectiv care a inclus 1370 pacienţi (30,3%femei şi 69,7%bărbaţi) diagnosticaţi cu SAS în perioada mai 2005-mai 2012. Datele colectate au inclus indicele de masă corporală (IMC), raportul talie/bazin (șold), circumferinţa abdomenului, bazinului şi gâtului, precum şi scorul Epworth. SAS a fost diagnosticat prin polisomnografie pe baza indexului de apnee-hipopnee (IAH) iar comorbidităţile pacienţilor au fost preluate din baza de date a laboratorului de somnologie.
Rezultate: Din lotul total de 1370 pacienţi, 989 (72%) au avut obezitate gradul I-III, 305 (22%) au fost supraponderali si76 (6%) au fost normoponderali. BCV au fost prezente în 60,6% din cazuri, din care bolile coronariene 34,2%, insuficienţa cardiacă 22,6% şi accidentele vasculare cerebrale (AVC) 3,8%. Predictorii pentru BCV au fost boala coronariană (OR 2.1,95% CI 1.20-3.39,p=0.0063), insuficienţa cardiacă (OR 3.44,95% CI 1.60-7.74,p<0.001) însă nu şi AVC (OR 2.3 95%CI 0.57-13.84,p=0.357). Analizând parametrii polisomnografici am găsit o corelaţie puternică pentru IAH (p<0.0001), indexul de desaturare (p<0.0001) şi saturatia medie a oxihemoglobinei (p<0.0001).
Concluzii: Pacienţii supraponderali şi obezi cu SAS au un prognostic mai rezervat, fiind la risc înalt de a dezvolta alte comorbidităţi ca boală coronariană şi insuficienţă cardiacă.
Cuvinte‑cheie: apnee în somn, obezitate, risc cardiovascular, boală coronariană, insuficiență cardiacă, accident vascular cerebral