romana english

Referate generale

Proteinoza alveolară pulmonară

Francesco Bonella, Ilaria Campo
Ruhrlandklinik University Essen, Germany
Termenul proteinoză alveolară pulmonară (PAP) cuprinde un grup heterogen de afecțiuni rare caracterizate prin depunerea abundentă de surfactant și lipoproteine în alveole. Forma autoimună reprezintă 90% din cazuri și este caracterizată prin prezența de autoanticorpi GM- CSF. PAP secundar este asociat cu mai multe condiții care stau la bază, în principal boli maligne hematologice, infecții și expunerea inhalatorie, și este anticorp GM-CSF negativă. Mai multe boli pot imita PAP, în special aspectele radiologice: modelul de „pavaj“ pe tomografia computerizata de înaltă rezoluție (HRCT) este un aspect comun, de asemenea, în infecții, neoplasme și alte boli pulmonare interstițiale. Aspectul tipic al lavajului bronhoalveolar (BAL) și detectarea anticorpilor serici GM- CSF sunt de obicei suficiente pentru diagnosticul de PAP. Lavajul Pulmonar Total (LPT) este încă standardul de aur pentru tratamentul PAP și este urmat de remisiune completă în aproximativ 50% din cazuri. Tratamentul prin inhalare cu GM-CSF singur sau în combinație cu LPT poate reprezenta viitoarea abordare pentru pacienții cu PAP autoimună refractară la LPT singur. Anticorpii Anti-CD 20 rituximab reprezintă o abordare promițătoare viitoare pentru PAP autoimună. Tratamentul PAP secundară trebuie să se concentreze asupra bolii de bază.
 
Cuvinte‐cheie: proteinoză alveolară, granulocyte-macrophage colony stimulating factor autoantibody, lavaj pulmonar total.

Criptococoza infecţie fungică frecventă a imunocompromisului

Victor Botnaru1, Doina Rusu1,2, Ion Haidarlî2, Oxana Munteanu1, Alexandru Corlateanu1
Criptococoza infecţie fungică frecventă a imunocompromisului
Infecția cu Cryptococcus neoformans este printre cele mai frecvente micoze la pacienţii imunocompromiși HIV-infectați. Deseori criptococoza este primul indicator al SIDA. Această infecție, avănd poarta de intrare pulmonară, la o gazdă imunocompromisă poate duce la implicări multisistemice, cea mai periculoasă fiind atingerea cerebrală. Criptococoza este una dintre bolile frecvente de pe lista de diagnostic diferențial al leziunilor cu infiltrație pulmonară la gazdele imunocompromise. Scopul acestei lucrări este prezentarea cunoștințelor actuale despre managementul și strategiile terapeutice în infecția criptococică.
 
Cuvinte‐cheie: criptococoză pulmonară, meningoencefalită, micoză, imunocompromis.