romana english

Lucrari originale

Manifestari respiratorii ale infectiei cu Aspergillus intalnite in 8 ani de practica pneumologica

Adriana Parau, Daniela Homorodean, Andrea Jodal, Dumitru Carstina
Manifestari respiratorii ale infectiei cu Aspergillus intalnite in 8 ani de practica pneumologica

Rezumat

Scop: Evaluarea manifestarilor clinice ale infectiei cu Aspergilus intalnite in practica pneumologica.

Material si metoda: Am analizat retrospectiv si prospectiv, in perioada 2002-2009, afectiunile induse de Aspergilus la pacientii internati in Clinica de Pneumoftiziologie Cluj-Napoca. Diagnosticul s-a bazat pe identificarea Aspergillus speciae (A spp) in cultura pe mediul Sabouraud, prin examen histopatologic sau imunologic.

Rezultate: Am identificat 83 de pacienti. A spp s-a izolat in cultura in 73 cazuri: din sputa 46, lavaje bronsice 17, sputa si lavaj bronsic 4, sputa si secretie nazala 1 si prelevate intraoperatorii 5 cazuri. In cele 10 situatii fara cultura pozitiva, diagnosticul s-a stabilit prin examen histopatologic din piesa chirurgicala in 6 cazuri, biopsiat bronsic in 2 cazuri si imunologic in 2 cazuri. Pacientii au prezentat afectiuni cronice preexistente: respiratorii in 76 cazuri si extrarespiratorii in 7 cazuri. Formele clinice identificate au fost: aspergiloza cavitara cronica 46 cazuri, traheobronsita cu aspergillus 19 cazuri, afectiuni de tip alergic 15 cazuri, aspergiloza pulmonara invaziva 3 cazuri. Am constatat incadrarea neunitara in formele nosologice, diagnosticele de „aspergiloza pulmonara" si „aspergilom" fiind cele mai folosite. In 12 cazuri nu s-a atribuit semnificatie clinica prezentei A spp in secretiile bronsice. 60 pacienti au urmat un tratament specific: 38 medicamentos, 14 chirurgical si 8 medico-chirurgical, remarcandu-se o lipsa de unitate in tratament si urmarire.

Concluzii: Aspergilozele cronice cavitare sunt cele mai frecvente forme clinice intalnite in practica noastra pneumologica. Neaplicarea protocoalelor clinice poate compromite diagnosticul si incadrarea corecta a tratamentului antimicotic in terapia complexa a pacientul bronhopulmonar cronic.

Cuvinte cheie: Aspergilus, aspergiloza pulmonara, pneumologie.

Fumatul si bolile tiroidiene autoimune

Ioana Cristina Buzoianu, Oana Cristina Arghir, E. Circo
Fumatul si bolile tiroidiene autoimune

Rezumat:

Introducere: Tiroiditele cronice autoimune sunt entitati clinico-patogenice heterogene sub aspect functional, lezional si al potentialului evolutiv. Factorii etiopatogenici in tiroiditele cronice autoimune sunt factorii genetici (predispozitia genetica) combinati cu factori declansatori specifici: ambientali, alimentari, hormonali, infectiosi, etc. Rolul exact al fumatului in mecanismele autoimune nu este clar cunoscut, dar se recunoaste faptul ca fumatul are un efect antitiroidian.

Obiective: Studiul nostru isi propune sa evalueze influenta fumatului asupra valorilor serice ale anticorpilor antitiroidieni (antitiroperoxidaza si antitiroglobulina) la un lot de pacienti diagnosticati cu diverse forme clinice de tiroidita cronica autoimuna.

Material si metode: Materialul clinic luat in studiu este reprezentat de un lot de 310 pacienti diagnosticati cu tiroidita cronica autoimuna (TCA), in perioada ianuarie 2006 - decembrie 2009, internati in Clinica Endocrinologie a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta. Am efectuat investigatii serologice la pacientii din lot (determinarea anticorpilor antitiroperoxidaza si antitiroglobulina). Pacientii au fost apreciati in functie de vârsta, sex, statusul fumator / nefumator. Pentru prelucrarea statistica a datelor am utilizat testul t-Student.

Rezultate si discutii: In lotul de pacienti un procent de 24,28% au fost fumatori. S-a evidentiat faptul ca nivelurile serice ale anticorpilor antitiroperoxidaza au fost semnificativ crescute (p< 0,001) la pacientii fumatori comparativ cu cei nefumatori. De asemenea, am constatat niveluri serice semnificativ crescute (p < 0,01) de anticorpi antitiroglobulina la pacientii fumatori comparativ cu cei nefumatori.

Concluzii: La pacientii diagnosticati cu tiroidita cronica autoimuna, fumatul influenteaza titrul seric de anticorpi antitiroidieni (pacientii fumatori au valori serice semnificativ crescute ale anticorpilor antitiroidieni, comparativ cu pacientii nefumatori).

Cuvinte cheie: fumat, tiroidita cronica autoimuna, anticorpi antitiroidieni.