romana english

Cazuri clinice

Tumora inflamatorie miofibroblastica traheala

Boloursaz MR, Khalilzadeh S, Abbasi Dezfoli A, Kahkoee Sh, Karimi Sh, Abbaszadeh M, Masjedi MR, Velayati AA.
Tumora inflamatorie miofibroblastica traheala

Rezumat

Acest raport descrie cazul unui baietel in varsta de 2 ani ce s-a prezentat cu insuficienta respiratorie severa si stridor. Bronhoscopia si examenul CT au dezvaluit o masa tumorala pe fata antero-laterala a peretelui stang traheal ce examinata histopatologic s-a dovedit a fi tumora traheala inflamatorie miofibroblastica. Indepartarea initiala a tumorii prin bronhoscopie rigida a dus la recurenta tumorala rapida. Asadar, pentru ablatia tumorala s-a intervenit chirurgical. Bronhoscopia efectuata la 12 luni post chirurgical nu a decelat semne de recurenta.

Cuvinte cheie: trahee, tumora inflamatorie miofibroblastica, varsta pediatrica.

Agenezie pulmonara stanga diagnosticata tardiv

Oana Deleanu, Natalia Patrascu, Ana-Maria Nebunoiu, V. Vintila, Ruxandra Ulmeanu, F.D. Mihaltan
Agenezie pulmonara stanga diagnosticata tardiv

Rezumat

Prezentam cazul unei paciente in vârsta de 51 ani, cu cifoscolioza dextroconvexa severa, cu unica simptomatologie dispneea progresiva. Biologic prezinta poliglobulie, examenul radiologic evidentiaza opacifierea a 2/3 din hemitoracele stâng, absenta desenului pulmonar in restul de 1/3, cu devierea mediastinului si cifoscolioza; tomografia toracica descopera absenta arterei pulmonare stângi si a cailor aeriene stângi, hiperinflatie pulmonara dreapta compensatorie si o dilatare a trunchiului si a arterei pulmonare drepte iar bronhoscopic nu se vizualizeaza carina, pintene traheal si bronsia primitiva stânga, diagnosticul fiind cel de agenezie pulmonara. Ecocardiografia confirma absenta arterei pumonare stângi si arata hipertensiune pulmonara usoara (presiunea sistolica in artera pulmonara de 33 mmHg), cu dilatare de cavitati drepte, dar cu cinetica buna.

Ne aflam in fata unui caz de agenezie pulmonara diagnosticata tardiv, cu rasunet functional modest din punct de vedere cardiologic, cu optiuni terapeutice limitate si cu supravietuire justificata de aparitia tardiva a hipertensiunii pulmonare, de severitate scazuta si fara agravare in timp.

Cuvinte cheie: agenezie pulmonara, hipertensiune pulmonara.