romana english

In ajutorul practicianului

Protocolul University Hospital Lewisham - Londra pentru ventilatia non-invaziva

Anouka Rua De Silva1, Andreea C. Herescu2, Tudor P. Toma1
Protocolul University Hospital Lewisham - Londra pentru ventilatia non-invaziva

Rezumat

 

Termenul de ventilatie non-invaziva (NIV) cuprinde atat ventilatia cu presiune pozitiva continua (continuous positive pressure ventilation, CPAP), cat si ventilatia non-invaziva (bi-level) cu presiune pozitiva (non-invasive bi-level positive pressure ventilation, NIPPV). Aparatele de ventilatie non-invaziva moderne reprezinta un progres deosebit in terapia insuficientei respiratorii. Faptul ca ele sunt simple, nu necesita intubare si salveaza vieti a determinat utilizarea lor pe o scara cat mai larga. Pentru o utilizare eficienta a NIV de catre un personal mai putin specializat in ventilatie asistata este foarte important ca instituirea si urmarirea tratamentului sa fie facuta dupa un protocol standardizat. In sprijinul efortului de standardizare a utilizarii clinice a NIV prezentam aici protocolul scris pentru utilizarea NIV in Spitalul Universitar Lewisham din Londra, Marea Britanie. Protocolul este destinat tuturor cadrelor clinice care instituie si urmaresc tratamentul cu ventilatie non-invaziva. Instructiunile numerotate din protocol sunt bazate pe ghidurile nationale de ventilatie non-invaziva din Marea Britanie, pe ultimele dovezi publicate in studii randomizate, dar si pe baza preferintelor si practicilor locale.

 

Cuvinte cheie: ventilatie non-invaziva, ventilatie cu presiune pozitiva continua, ventilatie non-invaziva (bi-level) cu presiune pozitiva, insuficienta respiratorie, hipoxemie, hipercapnie.

Contact: Tudor P. Toma, Department of Respiratory Medicine, University Hospital Lewisham, London, UK. Lewisham High Street, London, SE13 6LH. Email: ttoma@doctors.org.uk

Update tehnici bronhoscopice

Marioara Simon1, Ioan Simon2
Update tehnici bronhoscopice

REZUMAT

 

Bronhoscopia este o tehnica importanta  in diagnosticul neoplasmului bronhopulmonar, dar si in diferite abordari terapeutice. Cea mai comuna indicatie pentru bronhoscopie este recoltarea de fragmente tisulare pentru diagnostic si determinarea extensiei neoplasmului bronhopulmonar.

Tehnicile de stabilire a diagnosticului sunt: biopsia bronsica, aspiratul bronsic, brosajul si punctia aspirativa cu ac. Laser terapia, electrocauterizarea, crioterapia si aplicarea de stenturi sunt tehnici paliative la pacientii cu stadii avansate de cancer pulmonar. Noile tehnici, cu rol stabilit in practica clinica sunt: ecoendoscopia, bronhoscopia cu autofluorescenta si navigatia in camp electromagnetic. Alte tehnici cum ar fi endoscopia cu magnificatie, imagine in banda ingusta si endomicroscopia confocala sunt in dezvoltare.

Cuvinte cheie: fibrobronhoscopie, tehnici, neoplasm bronhopulmonar

 

Contact: Marioara Simon, masiroro@yahoo.com