romana english

Tuberculoza in Romania

Aspecte ale endemniei TB īn Romānia și răspunsul Programului Naţional de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei (PNPSCT)

Georgeta Gilda Popescu, Victor Spīnu, Domnica Ioana Chiotan
Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, București, Romānia, Unitatea de Asistență Tehnică și Management – Programul Național de Prevenire, Supraveghere și Control Tuberculoză

 

În România, tuberculoza constituie o problemă majoră de sănătate publică. Concordant cu creșterea remarcabilă a ratei de succes evidențiată pe cazurile noi confirmate bacteriologic, de la 51% în 1995 la 85,8% în 2011, incidența globală a bolii a scăzut de la maximul de 142,2 % 2002 la 73,3 % 000 în 2013. Atenuarea endemiei (încă departe de minimul istoric din 1985) este evidentă și din cifrele de incidență la copii și de mortalitate. În cazul TB MDR/XDR situația este semnificativ diferită. Deși intensitatea endemiei este joasă (500 de cazuri incidente și 1500 de cazuri prevalente), impactul terapeutic, așa cum este demonstrat de analiza categoriilor evolutive, este minim. Rata de succes de 20% este inacceptabilă în contextul unor semnificative probleme de carență legislativă și procedurală și al unei finanțări limitate, în care un rol mult prea mare revine programelor externe, impredictibile și limitate ca obiective și durată.

Cuvinte-cheie: endemie TB, tuberculoză, TB MDR/XDR, categorii evolutive

Aspecte ale endemniei TB īn Romānia și răspunsul Programului Naţional de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei (PNPSCT)