romana english

Probleme de combatere a fumatului

Fumatul pasiv intradomiciliar și prevalenţa afecţiunilor respiratorii în rândul copiilor școlari de la Școala Generală „Spiru Haret“, Medgidia

Oana Cristina Arghir1, Elena Danteș1, Ramona Stoicescu˛, Irina Baicuł, Stela Halichidis1, Camelia Ciobotaru1, Milena Adina Man4, Simona Claudia Cambrea1
Fumatul pasiv intradomiciliar și prevalenţa afecţiunilor respiratorii în rândul copiilor școlari de la Școala Generală „Spiru Haret“, Medgidia

 

Introducere. Inhalarea pasivă a fumului de ţigară de către copiii expuși în mediul ambiental al căminului părintesc poate induce afecţiuni respiratorii.
Material și metodă. Scopul studiului a constat în determinarea prevalenţei afecţiunilor respiratorii în rândul copiilor școlari expuși intradomiciliar fumatului pasiv, de către părinţi. Un studiu prospectiv de 6 luni, de tip caz- control, bazat pe chestionar, s-a derulat în Școala Generală „Spiru Haret" din Medgidia, judeţul Constanţa, în perioada 1 octombrie 2011 - 31 martie 2012. Au participat 136 de elevi ai claselor I-IV ai căror părinţi au acceptat atât completarea chestionarului, cât și includerea copiilor în studiu. Au fost înregistrate evenimentele legate de absenteismul școlar, diagnosticul afecţiunilor tractului respirator, datele referitoare la expunerea copiilor la fumatul pasiv intradomiciliar parental.
Rezultate. Participanţii au fost divizaţi în 88 de cazuri expuse la fumatul pasiv (E) și 48 de copii fără expunere (NE). Printre copiii cu expunere intradomiciliară, s-a înregistrat un risc crescut de îmbolnăviri respiratorii (mai mult decât un episod de boală) (n=61/88; 69,31% vs. 19/48; 39,58%; OR=3,45; CI 95%; RR=1.62; χ²= 12,25; p<0,0008). Cea mai importantă sursă de fumat pasiv parental este tatăl (n= 67/88; 76,13%), identificat ca singur fumător intradomiciliar în 57,95% din cazuri (n= 46/88). Prevalenţa astmului bronșic a fost de 0,34% în rândul cazurilor, fiind legată de expunerea prenatală maternală la fumat (1,11%).
Concluzie. Prevalenţa bolilor respiratorii este crescută în rândul copiilor școlari ai ciclului primar care au expunere parentală intradomiciliară la fumat și, în mod particular, se distinge tatăl fumător.

 

Cuvinte-cheie: fumatul pasiv parental intradomiciliar, copii școlari, patologia respiratorie

Tabagismul – va fi în final un sfârșit?

Florin Mihălţan, Ioana Munteanu, Oana Deleanu
Tabagismul – va fi în final un sfârșit?

 

Finalul tabagismului este un vis al oricărui combatant din frontul antifumat. Drumul până la realizarea lui este însă extrem de lung. În acest articol, încercăm să sintetizăm căile de obţinere a acestui „endgame", strategiile de urmărit, posibilele dileme și limite. Cheia succesului o reprezintă combinaţia între politicile Ministerului Sănătăţii, ale guvernanţilor, asistenţa fumătorilor puternic adictivi și educaţia la nivel populaţional.

Cuvinte cheie: tabagism, sevraj, politică sanitară