romana english

Articol tradus din ERJ

Mortalitatea in bronsiectazii: un studiu pe termen lung analizand factorii care influenteaza supravietuirea

M.R. Loebinger1, A.U. Wells2, D.M. Hansell3, N. Chinyanganya1, A. Devaraj3, M. Meister3, R. Wilson1
Mortalitatea in bronsiectazii: un studiu pe termen lung analizand factorii care influenteaza supravietuirea

Rezumat:

Exista putine date in literatura cu privire la mortalitatea asociata bronsiectaziilor. Scopul acestui studiu a fost sa investigheze factorii care afecteaza mortalitatea la pacientii cu bronsiectazii. In total, 91 de pacinti au fost analizati in privinta etiologiei, testelor functionale pulmonare, tomografiei computerizata de inalta rezolutie, microbiologiei sputei si scorurilor de calitate a vietii si au fost apoi urmariti 13 ani.

In ansamblu, 29,7% din pacienti au murit. Scorul chestionarului respirator St George, infectia cu Pseudomonas aeruginosa, capacitatea pulmonara totala (CPT), raportul volum rezidual/CPT si coeficientul factorului de transfer au fost toti facori independent asociati cu mortalitatea, la analiza multivariata.

La pacientii cu bronsiectazii moderate si severe, mortalitatea este asociata cu gradul de disfunctie restrictiva si obstructiva, cu trasferul gazos scazut si cu infectia cronica cu pseudomonas. Aceste trasaturi ar trebui sa duca la viitoare studii ale progresului bolii si la identificarea pacientilor care necesita tratament intensiv.

Cuvinte cheie: Bronsiectazii, mortalitate, prognostic

 

*Articol tradus din Eur. Resp. J., Oct 2009 ; 34 :843-849

 

Contact: R. Wilson, Host Defence Unit Royal Brompton Hospital, Sydney Street London SW3 6NP, UK. E-mail: r.wilson@rbht.nhs.uk