romana english

Tuberculoza in Romania

Tuberculoza la copii în România

Cristian Didilescu, Nicoleta Cioran, Domnica Chiotan, Gilda Popescu
Institutul de Pneumologie „Marius Nasta” - Programul Naţional de Control al Tuberculozei

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi Parteneriatului „Stop TB!", de multe ori la copii tuberculoza rămâne nediagnosticată, printre cauzele principale fiind consemnate lipsa accesului la serviciile de sănătate sau nerecunoaşterea de către cadrele medicale a semnelor şi simptomelor de tuberculoză la acest grup de vârstă. În România, concordant cu scăderea progresivă a nivelului endemiei TB de la o incidenţă globală de 142,2%ooo în 2002 la 82,8%ooo în 2011, incidenţa TB la copiii între 0-14 ani a scăzut constant, de la 47,2%ooo (1784 cazuri) în acelaşi „an de vârf" (2002) la 23,6%ooo (766 cazuri) în 2011.

Distribuţia pe judeţe a îmbolnăvirilor TB la copii evidenţiază variaţii între acestea, explicaţiile putând fi legate atât de diferenţele în oferta de bacili ale diverselor teritorii (prevalenţa baciliferilor), cât şi prin deficienţe în depistarea cazurilor şi lipsa de rigoare în stabilirea diagnosticului (variaţie a incidenţei TB la 0-14 ani de la 2,5%ooo în judeţul Sălaj până la 53,2%ooo în judeţul Maramureş, în 2011).

Numărul de cazuri grave de TB la copii (meningoencefalită, miliară, cavitară) păstrează încă o constanţă anuală ridicată (65 de cazuri în 2011), fapt ce demonstrează nota de gravitate a endemiei TB din ţara noastră. Asigurarea promptă a diagnosticului de tuberculoză, precum şi corecta administrare a tratamentului antituberculos constituie garanţia scăderii îmbolnăvirilor prin această boală, deziderat valabil pentru toate categoriile de vârstă.

Cuvinte-cheie: tuberculoză, copii, indicatori epidemiometrici