romana english

Lucrari originale

Care sunt diferentele demografice, clinice si polisomnografice intre femei si barbati

Verona Mihai, Gianina Rusu, Traian Mihaescu
Care sunt diferentele demografice, clinice si polisomnografice intre femei si barbati

Sindromul de apnee obstructiva in somn (SAOS) ramane inca o afectiune subdiagnosticata la femei, cel mai probabil datorita diferentelor intre manifestarile clinice sau tolerantei crescute la simptomatologia determinata de SAOS. Nu exista studii care sa evalueze aceste diferente intre barbati si femei in Romania. Scopul acestui studiu a fost evaluarea acestor diferente (demografice, prezentare clinica si rezultatele investigatiei polisomnografice) intre barbati si femei.

Lotul a cuprins 57 de paciente si 74 de pacienti din zona Moldovei care au fost diagnosticati polisomnografic cu SAOS in cadrul laboratorului de polisomnografie din Spitalul Clinic de Pneumologie Iasi. Au fost analizate inregistrarile polisomnografice, datele personale si foile de observatie precum si fisele intocmite in cadrul laboratorului de polisomnografie.

Femeile diagnosticate cu SAOS au avut varsta medie mai crescuta decat a barbatilor (59,3 ± 12,6 vs 46,7 ± 22,8), au prezentat un indice de masa corporala mai crescut (39,6 ± 5,7 vs 31,2 ± 7,9) si au acuzat mai frecvent insomnia, cefaleea matinala si somnolenta diurna excesiva, iar barbatii au avut ca principala acuza sforaitul si apneile relatate de anturaj. Indicele de apnee-hiponee a fost semnificativ mai mare la barbati (64,0 ±25,7 vs 45±21,9, p< 0,001), alaturi de sforait (35,7±23,9 vs 16,8±2,5, p<0,001); femeile au insa o latenta a somnului mai mare (26,8±36,5 vs 20,6±25,4, p<0,03), un indice de microtreziri mai crescut (AI: 42,7±34,5 vs 25,4 ± 15,6, p<0,04), precum si valori mai mari ale timpului total de somn. Nu exista diferente semnificative intre timpul petrecut sub saturatia de 90%. Femeile cu SAOS prezinta mai degraba acuze care nu ne orienteaza spre o tulburare respiratorie in timpul somnului (depresie, insomnie, cefalee matinala) iar parametrii polisomnografici privind calitatea somnului sunt mai afectati decat in cazul barbatilor. Este

necesara cunoasterea acestor particularitati de catre clinicieni, pentru a fi posibil managementul adecvat al bolii.

Cuvinte cheie: apnee obstructiva de somn, femei, polisomnografie

Metastazele pulmonare ale cancerului bronhopulmonar

Corina Bluoss
Metastazele pulmonare ale cancerului bronhopulmonar

Obiective: Scopul acestui studiu este de a stabili posibilitatile terapeutice chirurgicale ale pacientilor cu metastaze pulmonare de cancer pulmonar.

Material si metoda: Studiul de tip retrospectiv a fost efectuat pe un lot de 34 pacienti internati in perioada ianuarie 2000 - iunie 2009.

Rezultate: Majoritatea pacientilor sunt de sex masculin, având peste 45 de ani. Exista 2 grupe: una reprezentata de pacienti la care metastazele au fost descoperite odata cu tumora pulmonara primara simptomatica (majoritari), iar a doua, de bolnavi operati la care metastazele au fost evidentiate dupa un interval liber de boala variind intre 5 luni si 11 ani ( descoperiti cu ocazia unor controale imagistice postoperatorii). Pneumonectomia a fost modalitatea terapeutica cel mai des folosita in cazul pacientilor din prima grupa, iar rezectia atipica pentru cei din cea de-a doua grupa. Evolutia postoperatorie a fost favorabila in 88% din cazuri.

Concluzii: Tratamentul chirurgical este indicat la pacientii cu metastaze pulmonare de cancer bronhopulmonar, practicându-se rezectia atipica sau extinderea rezectiei pâna la pneumonectomie. Pentru descoperirea cât mai precoce a metastazelor pulmonare este necesara supravegherea imagistica postoperatorie a pacientilor neoplazici.

Cuvinte cheie: metastaze pulmonare, cancer bronhopulmonar, rezectie atipica, pneumonectomie.