romana english

Lucrări originale

Stenoza traheală iatrogenă la pacientul cu BPOC: o provocare medico-chirurgicală

Studiul își propune analiza unei serii de cazuri de stenoze traheale iatrogene apărute la pacienţi cu BPOC a căror exacerbare a necesitat intubaţie oro-traheală. Stenozele s-au dezvoltat, în medie, după 24 de zile de intubaţie și au fost severe, cu tablou clinic dramatic.
Algoritmul terapeutic a cuprins, într-o primă fază, tehnici de bronhoscopie intervenţională cu o rată de succes de 37%, dar rezultatele au fost instabile în timp, necesitând protezare.
Abordarea chirurgicală, care este de elecţie în tratamentul stenozelor traheale în general, în cazul acestor pacienţi a avut rezultate descurajante, cu o rată mică de succes (20%) și cu o incidenţă crescută a restenozărilor în postoperator. Aceste complicaţii postoperatorii au avut ca unică rezolvare tot bronhoscopia intervenţională.
În concluzie, în timp ce pentru diferite alte etiologii ale stenozelor traheale rezecţia chirurgicală este prima alegere de tratament, la pacienţii cu BPOC bronhoscopia intervenţională rămâne adesea singura modalitate de rezolvare.
Cuvinte-cheie: stenoză traheală, bronhoscopie intervenţională, BPOC

Stenoza de bronhie primitivă sechelară după diagnostic tardiv de leziune bronșică post‑traumatică

Rupturile bronșice secundare traumatismelor toracice închise sunt tipuri rare de injurie, frecvent diagnosticate tardiv. O dată stabilit diagnosticul prin bronhoscopie, tratamentul chirurgical este obligatoriu, de obicei cu rezultate foarte bune. Se practică rezecţii minime cu scopul de conservare a cât mai mult parenchim pulmonar posibil. Lucrarea prezintă patru cazuri rezolvate în departamentul nostru prin tehnica rezecţiei „sleeve" de bronhie primitivă - două cazuri pe dreapta și două pe stânga - cu rezultate bune. A fost posibilă conservarea întregului parenchim pulmonar în toate cele patru cazuri, în ciuda atelectaziei prelungite.
Cuvinte-cheie: stenoză bronșică post‑traumatică, leziune bronșică diagnosticată tardiv, rezecţie de bronhie primitivă

Modificări funcţionale pulmonare asociate tuberculozei

Obiective: Obiectivul principal al studiului este de a identifica modificările funcţiei pulmonare care apar la pacienţii cu TB pulmonară. Obiectivul secundar este de a stabili caracteristicile obstrucţiei bronșice asociate TB pulmonare.
Metode: S-au inclus în studiu pacienţi cu TB pulmonară luaţi în evidenţă la Spitalul de Pneumoftiziologie Bacău între ianuarie 2011 și martie 2012. Au fost colectate date privind sexul, vârsta, mediul de proveniență, educația, ocupația, fumatul, categoria de caz de TB. S-a evaluat extinderea leziunilor pulmonare pe radiografia toracică. Funcţia pulmonară a fost măsurată prin spirometrie și test bronhodilatator.
Rezultate: Lotul studiat a inclus 84 de pacienţi, cu vârsta medie de 44,9 ani, preponderent bărbaţi (86,9%) și din mediul rural (61,9%). Investigarea statusului de fumător relevă că 23,81% erau nefumători, 22,62% foști fumători și 53,57% fumători. 64,29% dintre pacienţi erau cazuri noi de TB pulmonară, 15,47% recidive și 20,24% bolnavi cronici de TB pulmonară. Evaluarea funcţiei ventilatorii a găsit 58,33% dintre pacienţi cu disfuncţii ventilatorii. Acestea au fost preponderent restrictive (33,33%), mixte (17,86%) și obstructive (7,14%). Disfuncţiile ventilatorii de tip obstructiv și mixt se asociază semnificativ cu vârsta de peste 40 de ani (χ2 =4,70, r=0,419, p=0,036, 95% CI), sexul masculin(χ2=8,14, r= -0,688, p=0,027, 95% CI), fumatul (χ2=11,251, r= 0,758, p=0,032, 95% CI), categoria de caz cronic de TB (χ2=11,25, r= 0,475, p=0,0008, 95% CI) și extinderea radiologică a leziunilor pulmonare (χ2=8,128, r= 0,658, p=0,01293, 95% CI).
Concluzii: TB pulmonară se asociază frecvent cu modificări funcţionale importante, prezente încă din stadiile incipiente ale bolii și care de multe ori sunt ignorate. Depistarea precoce și tratamentul corect al TB ar putea contribui la reducerea numărului cazurilor cu disfuncții ventilatorii asociate, iar depistarea lor rapidă ar permite o monitorizare mai bună și astfel ar contribui la creșterea calităţii vieţii acestor pacienţi. Studii ample, longitudinale, multicentrice sunt necesare pentru investigarea și cunoașterea aprofundată a consecinţelor funcţionale ale TB.

Cuvinte-cheie: tuberculoză, disfuncţii ventilatorii, obstrucție bronșică

Romanian Echoes of European COPD Audit

Florin Mihălțan
Romanian Echoes of European COPD Audit
 
COPD AUDIT al ERS a avut misiunea de a atrage atenţia practicienilor asupra multiplelor probleme pe care le ridică bronhopneumopatia cronică obstructivă (BPOC) prin comorbidităţile și impactul exacerbărilor asupra destinului pacientului și reacţiei practicianului. În acest articol atrag atenţia asupra problemelor specifice românești care apar în momentul abordării acestor exacerbări în spitalele noastre.
 
Cuvinte-cheie: BPOC, exacerbare, comorbidități