romana english

Referate generale

Evolutia naturala a leziunilor bronsice preneoplazice

Ruxandra Ulmeanu, Ruxandra Rajnoveanu, Eugenia Halic, OanaDeleanu, Florin Mihaltan
Evolutia naturala a leziunilor bronsice preneoplazice
Rezumat

Progresele in tehnologia endoscopica au imbunatatit rata de detectie a leziunilor bronsice incipiente asociate cu aparitia cancerului pulmonar proximal cu celule scuamoase la indivizii cu risc inalt pentru neoplasmul bronhopulmonar. Dezbaterile si controversele privind controlul si tratamentul leziunilor bronsice intraepiteliale se datoreaza faptului ca rata de regresie a tuturor leziunilor bronsice preneoplazice este de 54%. Dar progresia catre carcinom in situ sau cancer cu celule scuamoase este semnificativ mai mare pentru displazia severa fata de leziunile preneoplazice cu un grad mai scazut de displazie precum metaplazia scuamoasasi displazia usoara sau moderata. Rata de progresie catre carcinom in situ sau cancer cu celule scuamoase variazaintre 19 si 46% pentru pacientii cu displazie severa. Diagnosticul si rezectia cancerului pulmonar in stadiile incipiente amelioreaza spectaculos ratele de supravietuire ale pacientilor rezecati comparativ cu cei neoperati.

Cuvinte cheie: bronhoscopie, leziuni preneoplazice, cancer in situ

Mecanismele fundamentale ale metastazarii si rezistentei la polichimioterapie in cancerele pulmonare

Ciprian Tomuleasa, Gabriel Kacso, Olga Soritau, Sergiu Susman, Bobe Petrushev, Mihaela Aldea, Rares Buiga, Alexandru Irimie
Mecanismele fundamentale ale metastazarii si rezistentei la polichimioterapie in cancerele pulmonare
Rezumat

Cancerul pulmonar reprezinta principala cauza de mortalitate oncologicain Uniunea Europeana si in Statele Unite ale Americii, reprezentandaproximativ o treime din numarul total de decese cauzate de afectiunile oncologice. Cancerul pulmonar primar poate aparea in compartimentul central(bronsic) ori periferic (bronhiolo-alveolar), dar originea diferitelor subtipuri histologice este insuficient descrisain literatura de specialitate. Cercetarea actualain cancerologia generala este concentrata pe ipoteza „celulei stem tumorale", datorita faptului ca aceste celule sunt elemente centrale in homeostazia tesuturiloradulte. Desi implicatiile celulelor stem in oncogeneza pulmonara nu sunt clare, numeroase studii indica faptul ca tumorile pulmonare maligne nu suntrezultatul unei singure mutatii, ci al unui proces multistep de modificari moleculare la nivelul ni.ei primordiale a celulelor stem, conducand in final laaparitia procesului neoplazic. In prezentul referat general prezentam cercetarea actuala de varf la nivel international in domeniul biologiei celulei stemtumorale, cu accent special asupra oncogenezei toracice, metastazarii si rezistentei la polichimioterapie.

Cuvinte cheie:  cancer pulmonar, celula stem tumorala, metastazare si rezistenta la terapia conventionala

Mecanismele fundamentale ale metastazarii si rezistentei la polichimioterapie in cancerele pulmonare