romana english

Cum se desfasoara procesul editorial?

Cand un articol este trimis redactiei, el primeste un numar de inregistrare care este comunicat autorului de corespondenta.

Apoi, articolul este verificat din punct de vedere al elementelor necesare: afilierea autorilor, adresa de corespondenta, rezumate, cuvinte cheie, legenda a figurilor, citatii bibliografice, iar elementele lipsa sunt solicitate autorilor.

Apoi, articolul este trimis catre doi referenti, cu competenta in tema abordata in articol, impreuna cu un formular de evaluare. Referentii evalueaza articolul: structura, fluenta expunerii, corectitudinea prezentarii rezultatelor, relevanta citatiilor bibliografice, dupa care trag concluzii (publicabil/publicabil cu modificari/nepublicabil) si prezinta sugestii de modificare sau justificari ale refuzului. Referentii raman intotdeauna anonimi.

Pe baza sugestiilor referentilor, redactia initiaza prin e-mail o corespondenta cu autorul, cu scopul de a imbunatati continutul articolului. E posibil sa fie necesare mai multe schimburi de mesaje si mai multe corectii succesive pana se ajunge la versiunea finala.

Este de dorit ca versiunea finala sa fie cea tradusa in limba engleza.

Articolele care nu sunt potrivite pentru revista (au o tema nelegata de specificul revistei sau nu sunt articole stiintifice) vor fi refuzate imediat de colectivul de redactie, fara a mai fi trimise la referenti.

Articolele verificate si corectate alcatuiesc sumarul unui numar de revista, in care se gasesc alaturi lucrari originale, cazuri clinice si referate generale.

Colectivul de redactie verifica fiecare articol "la litera", corecteaza eventuale greseli dactilo, verifica legenda figurilor, titlurile tabelelor, corectitudinea citatiilor bibliografice. Apoi, articolele sunt trimise catre tehnoredactor, care include materialele in formatul revistei si le aranjeaza in pagina. Tehnoredactorul trimite forma completa a revistei in pdf catre redactie, pentru verificare. aceasta etapa se poate repeta de 2-3 ori, pana sunt identificate toate erorile. Versiunea finala primeste Bun de tipar si este tiparita.

Tehnoredactorul trimite catre redactie articolele in formatul final ca pdf, iar redactia le trimite autorilor.

Revista tiparita este distribuita membrilor Societatii Romane de Pneumologie, bibliotecilor si bazelor de date. Formatul electronic este trimis catre Elsevier, Scopus si PubMed.