romana english

Pneumologie pediatrica

Determinantii mortalitatii in fibroza chistica

Nooshin Baghaie, Soheila Kalilzadeh, Maryam Hassanzad, Nazanin Parsanejad, AliAkbar Velayati
Determinantii mortalitatii in fibroza chistica

Rezumat

Context: stabilirea prognosticului in fibroza chistica (CF) si evaluarea impactului indicatorilor de mortalitate sunt foarte importante in prezicerea sperantei de viata a pacientilor cu CF.

Obiective: determinarea impactului a sapte variabile - sex, volumul expirator maxim pe secunda (FEV1), Body Mass Index (BMI), examenul bacteriologic, hemoglobina (Hb), presiunea in artera pulmonara (PAP) si numarul internarilor anterioare - asupra duratei de supravietuire a 27 de pacienti internati in sectia de Pediatrie a spitalului Masih Daneshvari in intervalul 2007-2009.

Metode: in cadrul acestui studiu retrospectiv cros-sectional, au fost inclusi 27 de pacienti cu CF. Datele referitoare la acestia au fost colectate pe perioada a 2 ani de studiu. Datele pacientilor care au decedat au fost comparate cu ale celor ramasi in viata prin testele t si Chi-patrat.

Rezultate: au fost studiati 27 pacienti cu CF (11 fete, 10 baieti) cu varste cuprinse intre 5-19 ani si varsta medie 13.11±4.69. Nu au existat diferente semnificative statistic in ceea ce priveste varsta, sexul, FEV1, BMI, Hb, intre grupul care a supravietuit si cel al decedatilor (p> 0.05).

PAP medie pentru grupul decedatilor, respectiv al supravietuitorilor, a fost de 40 ±15.1 si respectiv 68 ± 11.5. Numarul internarilor in spital in timpul ultimelor 6 luni a fost mai mare in grupul celor care au decedat. 50 % dintre cei ramasi in viata erau colonozati cu Pseudomonas, comparativ cu grupul decedatilor - cu 100% colonizare cu Pseudomonas. A existat o corelatie puternica intre decese si numarul internarilor anterioare, PAP si infectia cu Pseudomonas (p<0.05).

Concluzii: infectia cu Pseudomonas, numarul internarilor anterioare si severitatea hipertensiunii pulmonare s-au dovedit a fi predictorii majori de mortalitate in studiul nostru.

Cuvinte cheie: prognostic, predictori, speranta de viata, hipertensiune pulmonara, infectii pulmonare