romana english

Mortalitatea precoce la pacienţii cu pneumonie comunitară: cauze şi factori de risc

C. Garcia-Vidal1, N. Fernandez-Sabe´1, J. Carratala1, V. Dıaz1, R. Verdaguer2,

J. Dorca3, F. Manresa3 and F. Gudiol1

1Infectious Disease, 2Microbiology, and 3Respiratory Medicine Services,

Institute of Biomedical Investigation of Bellvitge (IDIBELL) - Hospital

University of Bellvitge, University of Barcelona, L'Hospitalet, Barcelona, Spain.

Contact: carolgv75@hotmail.com

Rezumat.

Primele 48 de ore a evoluţiei pacienţilor cu penumonie comunitară (PC) sunt extreme de importante. Scopul studiului de faţă a fost să determine frecvenţa, cauzele şi factorii asociaţi cu mortalitatea precoce în PC.

Adulţii imunocompetenţi spitalizaţi ce sufera de PC au fost observaţi prospectiv din 1995 până în 2005. Decesele precoce, definite ca decese în primele 48 de ore de la internare, au fost comparate cu pacienţii care au supravieţuit mai mult de 48 de ore. Mai mult, decesele precoce au fost comparate cu decesele tardive (pacienţi ce au murit dupa 48 de ore) şi supravieţuitori.

Din cei 2457 pacienţi, 57 (2,3%) au murit la mai puţin de 48 de ore de la internare. Rata globală a mortalităţii a fost de 7,7%. Principalele cauze ale mortalităţii precoce au fost insuficienţa respiratorie şi soc septic/insuficienţa multiplă de organ.

Factori independenţi asociaţi cu decesele au fost vârsta înaintată, tulburări de conştienţă la prezentare, pneumonia multilobară, stare de şoc la internare, bacteriemie pneumococică şi terapie antibiotică empirică discordantă.

În prezent, mortalitatea precoce este relativ scăzută şi este cauzată de factori legaţi de pneumonie. Are loc în principal la pacienţii cu vârstă înaintată şi cei care prezintă tulburări de conştienţă, pneumonie multilobară şi şoc septic. Bacteriemia pneumococică şi terapia antibiotică discordantă sunt şi ele factori de risc importanţi, datorită în principal lipsei de acoperire împotriva Pseudomonas Aeruginosa.

CUVINTE CHEIE: Pneumonie comunitară, mortalitate precoce, Pseudomonas aeruginosa, şoc, Streptococcus pneumoniae