romana english

Referate generale

Antonela Dragomir*, Elena Moldoveanu**, F. Mihaltan*
Actualitati privind rolul markerilor tumorali in detectia precoce a neoplasmului bronhopulmonar (NSCC)

Rezumat

Diagnosticarea precoce a cancerelor pulmonare prin investigatii noninvazive are o sensibilitate scazuta: 60% din neoplasmele periferice pot fi detectate CT, iar 60% din cele centrale prin examenul de citologie a sputei. Mai specifica pentru depistarea leziunilor centrale microinvazive ar fi bronhoscopia cu autofluorescenta, dar aceasta are adresabilitate scazuta si se adreseaza unui grup selectionat de pacienti. Din aceasta ratiune se incearca gasirea unor molecule - marker tumorali care sa ajute in stabilirea riscului de dezvoltarea a cencerului, a diagnosticului precoce si a evolutiei sub tratament. Detectarea biomarkerilor in sputa, singe si lavajul bronhioloalveolar a fost insuficient explorata pentru a furniza rezultate ce ar putea fi utile in screeningul neoplasmului bronhopulmonar (NBP).

Prezentarea de fata isi propune o trecere in revista a markerilor tumorali consacrati: CEA, NSE, TPA, β2 microglobulina, CA 125, CA 15-3 - considerate a fi fara o specificitate si sensibilitate satisfacatoare pentru screening-ul NBP - versus molecule noi, aflate in studiu: SCC-Ag, CYFRA 21-1, feritina, sIL-2R, CCK-BB, glicozil-transferaza. Acestea din urma, pe linga o sensibilitate crescuta, par a avea si specificitate mai inalta pentru fiecare tip de cancer in parte.

Cuvinte cheie: neoplasm bronhopulmonar, non small, markeri tumorali

Ce aduce nou interpretarea polisomnografiei dupa manualul revizuit de stadializare a somnului la adult? Analiza comparativa

Oana-Claudia Deleanu1, Florin Dumitru Mihaltan1, Daniela Reisz2, Voicu Tudorache3, Stefan Mihaicuta3
Ce aduce nou interpretarea polisomnografiei dupa manualul revizuit de stadializare a somnului la adult? Analiza comparativa

Rezumat

Lucrarea de fata are ca obiectiv analiza stadializarii polisomnografice conform noului manual al Academiei Americane de Medicina Somnului comparativ cu regulile Rechtschaffen & Kales, cu sublinirerea aspectelor nou introduse si ilustrata prin imagini polisomnografice. Noile reguli simplifica stadializarea dar maresc timpul de aplicare a electrozilor pentru stadiile somnului. Ele au fost stabilite pe nivele scazute de dovada, nefiind incluse in validari statistice multicentrice. Pentru prima data in literatura sunt oferite detalii despre criteriile pentru interpretarea somnului la copii dar raman in continuare probleme fara raspuns, cum ar fi cele privitoare la scorarea hipopneilor. In Romania, principala problema este legata de accesul limitat la investigatie si de deficitul de informare a cadrelor medicale.

Cuvinte cheie: polisomnografie, metodologie, scorare, noile reguli American Academy of Sleep Medicine, regulile Rechtschaffen & Kales

Indacaterol - o noua speranța de maximizare a bronhodilatației?

Florin Mihalțan
Indacaterol - o noua speranța de maximizare a bronhodilatației?

Rezumat

Descoperirea unor molecule noi in managementul afecțiunilor obstructive respiratorii este inca departe de a fi realizabila. In mod firesc, cercetarile s-au orientat asupra perfecționarii unor molecule aparținând unor clase terapeutice existente, prin maximizarea efectelor benefice. In peisajul bronhodilatatoarelor o noua sub-clasa iși face debutul, cea a beta-2 adrenergicelor cu durata ultra-lunga de acțiune. Primul compus intrat deja in practica medicala curenta este Indacaterolul. Indacaterol este un beta-2 adrenergic cu debut rapid de acțiune, de 5 minute, similar formoterolului și salbutamolului, dar cu durata de acțiune prelungita, de 24 ore, similara tiotropium. Programul de studii clinice al Indacaterol in BPOC, Inergize, este axat pe demonstrarea eficienței indacaterol versus placebo, comparația cu eficiența celorlalte bronhodilatatoare consacrate in terapia BPOC și evaluarea profilului de siguranța. La pacienții cu BPOC moderat și sever, Indacaterol in doua concentrații, 150 și 300 μg imbunatațește rapid și susținut funcția pulmonara, cu creșteri ale VEMS intre 130-180 ml (p<0.001) versus placebo (Inlight 1). Comparativ cu salmeterolul, indacaterolul aduce imbunatațiri superioare ale funcției pulmonare, chiar din ziua 1, cu menținerea efectului pe termen lung (p<0.01 vs salmeterol; Inlight 2). Fața de formoterol 12 μg, administrat de 2 ori pe zi, indacaterolul 300 μg, in doza unica zilnica, a demonstrat imbunatațirea superioara a funcției pulmonare (p<0.001 vs formoterol; Involve), evidenta inca din ziua 2 și fara plafonarea efectului timp de un an, așa cum se intâmpla in cazul formoterolului. Ca obiectiv secundar, la 12 saptamâni se inregistreaza ameliorarea superioara a dispneei (scor TDI, p<0.01 vs formoterol). In reducerea exacerbarilor, indacaterolul este cel puțin la fel de eficient ca și formoterolul. Studiul deschis Inhance evalueaza eficiența indacaterol 150 și 300 μg cu tiotropium 18 μg, ambele in administrare unica pe zi, timp de 6 luni. Comparativ cu tiotropium, ambele doze de indacaterol au inregistrat creșteri ale VEMS de 180 ml versus 140 ml ptr tiotropium (p≤0.01) la 12 saptamâni. Procentul de pacienti cu imbunatațire scor TDI > 1 unitate la finalul studiului a fost favorabil dozei de 300 μg indacaterol, comparativ cu tiotropium (p≤0.01). In concluzie, Indacaterolul, in administrare unica, este cel puțin la fel de eficace, ca și tiotropiumul in ameliorarea clinica a pacienților cu BPOC. Indacaterol maximizeaza efectele bronhodilatatoare ale clasei beta-2 adrenergicelor iar prin administrarea in doza unica zilnica se creeaza premizele creșterii aderenței la tratament a pacienților cu BPOC.

Cuvinte cheie: Indacaterol, beta 2 adrenergice de ultra-lunga durata, BPOC, astm bronșic

Aspecte fiziopatologice si tratamentul in bronsiectazii

Adina M. Turcanu, T. Mihaescu
Aspecte fiziopatologice si tratamentul in bronsiectazii

Rezumat

Bronsiectaziile reprezinta o patologie bronhopulmonara complexa. Bronsiectaziile au ca substrat modificari morfopatologice importante ale peretilor si lumenelor bronhiilor ceea ce determina infectii pulmonare recurente cu o diversitate de germeni. Episoadele infectioase repetate sunt asociate cu o colonizare cronica a tractului respirator cu anumite microorganisme patogene si au un rol important in intretinerea sindromului inflamator cronic bronhopulmonar si in declinul functiei pulmonare. Aceasta inflamatie cronica este obiectivata printr-o serie de modificari fiziopatologice (cresterea numarului de neutrofile, macrofage, modificari ale expresiei citokinelor pro-inflamatoare si ale moleculelor de adeziune etc.). Principalul tratament al bronsiectaziilor suprainfectate microbian este cel antibiotic, urmat de tratamentul antiinflamator si de cel adjuvant. Folosirea macrolidelor in schemele de terapie de lunga durata a confirmat deopotriva rolul antibiotic si rolul antiinflamator al acestora, iar asocierea cu alte medicatii antiinflamatoare poate imbunatati semnificativ statusul pacientului.

Cuvinte cheie: bronsiectazii, tratament, antibiotice