romana english

Tuberculoza in Romania. Probleme si solutii

Elmira Ibraim1, Ioan Paul Stoicescu1, Daniela Homorodean2, Cristina Popa1, Madalina Burecu1, Ileana Stoicescu1, Cristian Popa1, Ruxandra Spataru1, Anca Macri1, Cornelia Tudose1, Diana Ionita1, Mariana Andrei1
Tuberculoza in Romania. Probleme si solutii

REZUMAT

Analiza informatiilor existente la Unitatea Centrala de Coordonare a Programului National de Control al Tuberculozei (PNCT), completata cu rapoartele coordonatorilor tehnici judeteni, a permis autorilor sa identifice o serie de probleme in controlul tuberculozei (TB) din Romania in ultima perioada si sa propuna solutii pentru remedierea acestora.

Probleme:

- Reducerea marcata a scaderii anuale a numarului de cazuri de TB de la 2.761 intre anii 2005-2006, la 145 intre anii 2007-2008, precum si stagnarea ratei mortalitatii: 7,5%ooo in 2007 si 7,6%ooo in 2008.

- Deficiente in sistemul informatic de inregistrare si raportare a datelor in cadrul PNCT. Lipsa resurselor financiare pentru asigurarea mentenantei si imbunatatirii sistemului.

- Monitorizare si control insuficiente ale fenomenului de chimiorezistenta micobacteriana la nivel national. Efectuarea testelor de sensibilitate la un procent mic de cazuri noi de TB confirmate in cultura (in medie la 21%) si inregistrarea unor procente crescute de MDR fata de ancheta de chimiorezistenta 2003-2004.

- Lipsuri in asigurarea cu personal: 16 dispensare de pneumoftiziologie fara medic, 259 de posturi vacante de medici pneumologi, 436 de cadre medii si 433 de personal auxiliar. - Deficiente marcate in asigurarea infrastructurii retelei PNCT si a aparaturii medicale necesare la nivel national.

- Deficiente in asigurarea cu medicamente de linia I si a II-a care au condus la intreruperi de tratament.

- Lipsa unui protocol recunoscut oficial pentru diagnosticul, tratamentul si monitorizarea cazurilor cu dubla infectie HIV/TB.

Solutii:

- Revitalizarea sistemului de monitorizare-supervizare a activitatilor din cadrul PNCT si asigurarea resurselor financiare pentru efectuarea vizitelor in teritoriu. Asigurarea mentenantei si imbunatatirii sistemului informatic de inregistrare-raportare de date.

- Initierea unor masuri pentru atragerea si mentinerea in sistem a personalului necesar.

- Realizarea anchetei nationale de chimiorezistenta la medicamente de linia I si a II-a si efectuarea testelor de sensibilitate la majoritatea cazurilor de TB confirmate prin culturi.

- Revenirea la organizarea achizitiei centralizate a medicamentelor antituberculoase.

- Finalizarea si oficializarea protocolului HIV/TB initiat inca din anul 2004.

Multumiri coordonatorilor tehnici judeteni ai Programului National de Control al Tuberculozei pentru furnizarea de date si informatii utilizate in elaborarea acestei lucrari.  

Contact: Dr. Elmira Ibraim, Coordonator al Programului National de Control al Tuberculozei, Institutul de Pneumologie „Marius Nasta", Sos. Viilor 90, Bucuresti, e-mail: ielmira2000@yahoo.com 

Cuvinte cheie: tuberculoza, program national de control, probleme, solutii