romana english

CAZURI CLINICE

Pneumotorax spontan secundar recurent īn silicoză: caz clinic

Gina Amanda, Feni Fitriani Taufik
Pneumotorax spontan secundar recurent īn silicoză: caz clinic
Silicoza este o boală pulmonară profesională, care este cauzată de inhalarea și acumularea particulelor de siliciu cristalin în plămân. Ea apare frecvent la lucrătorii din cariere de piatră, minerit, sablare, la constructorii de tunele, la cei din turnătorie sau industria ceramică. Pneumotoraxul este una dintre complicațiile silicozei, cu afectare pleurală. Apariția pneumotoraxului la un pacient cu silicoză este un eveniment rar, dar poate fi fatală. Rata recurenței pneumotoraxului este, de obicei, scăzută la pacientul cu silicoză. Vom prezenta un caz de pneumotorax spontan secundar recurent în silicoză.

Cuvinte-cheie: boală ocupaţională, pleură, pneumotorax, silicoză

Tuberculoza: a fi sau a nu fi īn infecția HIV

Diana Veronica Costache, Ina Isac, Traian Mihăescu, Carmen Manciuc
Tuberculoza: a fi sau a nu fi īn infecția HIV
Progresia tuberculozei (TB) este semnificativ mai rapidă la pacienţii infectaţi cu HIV. TB este și principala cauză de deces la cei infectaţi cu HIV, conducând la un deces din trei cazuri. Prezentăm cazul unui pacient de 26 de ani diagnosticat cu infecţie cu HIV în 2014, care nu a fost compliant la tratamentul antiretroviral. Pacientul a prezentat debut brusc cu febră, tuse, hemoptizie și alterarea stării generale. Examenele de spută și biopsia ganglionară au relevat prezenţa M. tuberculosis la examenul microscopic, conducând la diagnosticul de TB pulmonară și ganglionară. Fiind una din primele infecţii oportuniste care apar la indivizii infectaţi cu HIV, tuberculoza poate fi unul din primele indicii ale unei infecţii cu HIV. Ghidurile actuale recomandă ca toţi pacienţii infectaţi cu HIV să facă și teste pentru infecţia tuberculoasă.

Cuvinte-cheie: HIV, tuberculoză pulmonară, tuberculoză anglionară, aderenţă la tratament

Relaţia sindrom de apnee obstructivă de somn – sindrom metabolic la un pacient cu alveolită alergică extrinsecă cronică

Agripina Rașcu, Eugenia Naghi, Laura Moise, Marina Oţelea
Relaţia sindrom de apnee obstructivă de somn – sindrom metabolic la un pacient cu alveolită alergică extrinsecă cronică
Sindromul de apnee obstructivă în somn (SASO), reprezintă o problemă de sănătate de o importanță majoră la nivel internațional. Deși are o prevalență de 4-10% în populația generală, este puțin diagnosticat, cu consecințe redutabile asupra calității vieții și a performanțelor profesionale. 4 Studiile observaționale au arătat că lipsa somnului se orelează cu creșterea în greutate și creșterea riscului de obezitate, iar această relație a fost confirmată prin mecanisme fiziopatologice care se potențează reciproc. Prezentăm un caz relevant pentru consecințele tratamentului medicamentos care s-a dovedit eficient în alveolita alergică extrinsecă, tratament care nu a fost susținut însă de o intervenție eficace asupra tilului de viață (ajustarea dietetică corectă și creșterea nivelului de activitate fizică) agravând obezitatea, SASO și sindromul metabolic. Considerăm că acest caz exemplifică în mod pertinent interdependența fiziopatologică între obezitate, sindrom metabolic și SASO.

Cuvinte‑cheie: sindrom de apnee obstructiva de somn, alveolita alergica extrinseca, sindrom metabolic

Relaţia sindrom de apnee obstructivă de somn – sindrom metabolic la un pacient cu alveolită alergică extrinsecă cronică

O cauză genetică rară de bronșiectazii

Victor Botnaru, Oxana Munteanu, Svetlana Cemīrtan, Doina Rusu, Rodica Selevestru
O cauză genetică rară de bronșiectazii
Bronșiectaziile, definite ca o dilatare anormală și reversibilă a bronhiilor, frecvent asociate inflamației, sunt cea mai frecventă complicație a infecțiilor recurente. O imunitate pulmonară eficientă este necesară pentru a preveni deteriorarea bronșică cronică cauzată de infecții bacteriene. Imunodeficiențele primare (IDP) cuprind un grup heterogen de tulburări determinate genetic care afectează dezvoltarea și/sau funcția de imunitate înnăscută sau dobândită. În mai multe studii raportate în literatura de specialitate, imunodeficienţa comună variabilă, agamaglobulinemia X-linkată și boala granulomatoasă cronică au fost raportate ca fiind cele mai frecvente forme de IDP asociate bronșiectaziilor(1,15). În pofida progreselor și a competențelor până la nivel molecular, obținute pe parcursul ultimelor două decenii în domeniul IDP, mai există un număr mare de cazuri nediagnosticate sau tardiv diagnosticate(6,14). Prezentăm un caz de boală Bruton diagnosticat tardiv, după apariția bronșiectaziilor, ce prezenta infecții respiratorii recurente debutate la vârsta de sugar.

Cuvinte-cheie: agamaglobulinemia X-linkată, boala Bruton, imunodeficiență primară, bronșiectazii

Ameliorarea hipoventilaţiei prin ventilaţie non-invazivă la un adult cu obezitate acută și sindrom de disfuncţie hipotalamică cu hipoventilaţie și dereglar

Alessandro Graziani, Pierpaolo Casalini, Federica Mirici-Cappa, Giuseppe Pezzi, Francesco Giuseppe Stefanini
Ameliorarea hipoventilaţiei prin ventilaţie non-invazivă la un adult cu obezitate acută și sindrom de disfuncţie hipotalamică cu hipoventilaţie și dereglare de sistem nervos autonom (ROHHAD)
Sindromul caracterizat de obezitate acută cu disfuncţie hipotalamică, hipoventilaţie și dereglare de sistem nervos vegetativ (ROHHAD) este o entitate rară, de etiologie neprecizată, caracterizată prin obezitate instalată în timp scurt la copii, hipoventilaţie, disfuncţie hipotalamică și autonomă. Pacienţii cu vârste între 2 și 4 ani se prezintă cu hiperfagie și câștig ponderal marcant, urmate la câteva luni sau ani de disfuncţie neurohormonală și hipoventilaţie centrală. Stopul cardiac poate reprezenta o complicaţie fatală a hipoventilaţiei alveolare; ventilaţia mecanică precoce este esenţială ca suport vital. Lucrarea descrie cazul unui pacient de 22 de ani cu sindrom ROHHAD și insuficienţă respiratorie acută în timpul ventilaţiei non-invazive nocturne.

Cuvinte-cheie: obezitate acută și sindrom de disfuncţie hipotalamică cu hipoventilaţie și dereglare de sistem nervos autonom (ROHHAD), ventilaţie non-invaziva, insuficienţă respiratorie