romana english

IN AJUTORUL PRACTICIANULUI

Abordare nefarmacologică a bronșiectaziilor – rezultatele reabilitării respiratorii în două cazuri clinice

Elena Danteș, Alina Croitoru, Daniela Jipa, Alina Baciu, Doina Todea
Abordare nefarmacologică a bronșiectaziilor – rezultatele reabilitării respiratorii în două cazuri clinice
Introducere. Reabilitarea respiratorie (RR) este o componentă importantă a managementului terapeutic al bronșiectaziilor. Scopul lucrării noastre a fost de a prezenta două cazuri de pacienți cu bronşiectazii care au participat la un program de RR și, pornind de la aceste două cazuri, să descriem un protocol de reabilitare respiratorie pentru bronșiectazii.
Cazul 1: Un bărbat în vârstă de 66 de ani, cu bronșiectazii chistice la nivelul lobului inferior și multiple exacerbări infecțioase, care a intrat într-un program de reabilitare respiratorie de 4 săptămâni, bazat în principal pe antrenament fizic, fizioterapie respiratorie și aerosoloterapie, sprijin nutrițional și consiliere psihologică. Programul de RR a adus beneficii în ceea ce privește simptomele (tuse, secreții bronșice) și numărul de exacerbări infecțioase în anul următor după reabilitare.
Cazul 2: Un bărbat de 32 de ani, diagnosticat cu fibroză chistică, cu disfuncție respiratorie obstructivă severă, insuficiență respiratorie cronică și cașexie. El a beneficiat de un program de reabilitare personalizat, inpatient, cu aerosoloterapie, fizioterapie respiratorie, antrenament fizic, corectarea tusei, reeducarea respirației și cu un consum ridicat de proteine, cu efecte pozitive: reducerea dispneei, scăderea cantității de spută, decolorarea aspectului sputei şi îmbunătățirea calității vieții.
Concluzii. Reabilitarea respiratorie poate fi utilizată cu succes la acești pacienți. Programul de RR este multidisciplinar - tehnici de eliminare a secrețiilor din căile respiratorii, aerosoloterapie, antrenament muscular, sprijin nutrițional, consiliere psihologică, educație terapeutică - și trebuie adaptat nevoilor fiecărui pacient.