romana english

Referate generale

Corticoterapia inhalatorie in BPOC si riscul pneumoniei

Mimi Nitu, Diana Medregoniu, Mihai Olteanu, Andreea Golli, Madalina Olteanu, Alin Maceseanu, Robert Medregoniu
Corticoterapia inhalatorie in BPOC si riscul pneumoniei

Exista o continua preocupare legata de cresterea riscului de pneumonie la pacientii cu bronhopneumopatie cronica obstructiva (BPOC) care utilizeaza corticoterapie inhalatorie. In aceasta lucrare ne propunem sa redam cateva dintre rezultatele studiilor de specialitate referitoare la aceasta problema.

Cuvinte cheie: corticoterapie inhalatorie, BPOC, pneumonie

Alergia la arahide

V. Turcanu
Alergia la arahide

Alergia la arahide afecteaza in jur de 1% din populatia pediatrica din Marea Britanie si SUA si reprezinta o problema majora a sistemelor de sanatate deoarece este cunoscuta in mai putin de 20% din cazuri si reprezinta o cauza majora de anafilaxie. Principalele sale simptome, declansate de ingestia de arahide, sunt cutanate (urticarie, eritem, angioedem), gastrointestinale (durere abdominala, voma, diaree), respiratorii (wheezing, dispnee) si cardiovasculare (hipotensiune, aritmie, soc). Debutul usual al simptomelor are loc curand dupa ingestia de arahide (minute-ore); unii pacienti pot avea reactie bifazica, cu exacerbari ce survin cu o intarziere de pana la 8 ore.

Diagnosticul alergiei la arahide se bazeaza in principal pe istoricul medical (de utilizat de preferinta un jurnal alimentar si diete de excludere), teste cutanate, determinarea IgE specifice si (ideal) testul oral la arahide.

Managementul alergiei la arahide include monitorizarea si educarea pentru evitarea alimentelor ce contin arahide si pentru recunoasterea si tratarea episoadelor anafilactice (adrenalina autoinjectabila, antihistamine cu actiune rapida). In trecut, anticorpii anti-IgE s-au dovedit utili in scaderea riscului de anafilaxie prin reducerea reactivitatii pacientului la arahide. Investigatii recente, conduse din nevoia de a dezvolta tratamente eficiente si strategii de preventie fata de alergia la arahide, sugereaza ca imunoterapia orala cu arahide, desi expune pacientul la un risc semnificativ, poate reprezenta o solutie terapeutica promitatoare. Mai mult decat atat, contrar parerii generale ca evitarea consumului de arahide in perioada de sugar poate preveni aparitia alergiei la arahide, un studiu recent a demonstrat contrariul, aratand ca introducerea precoce a arahidelor in alimentatia sugarilor este asociata cu o prevalenta redusa a alergiei la arahide.

Cuvinte cheie: alergie, arahide, anafilaxie