romana english

Referate generale

Aportul imagisticii in investigarea leziunilor aparatului respirator caracteristice determinate de BPOC

Ioana Ungurean, Voicu Tudorache, Monica Marc
Aportul imagisticii in investigarea leziunilor aparatului respirator caracteristice determinate de BPOC

Rezumat

Bronhopneumopatia obstructiva cronica (BPOC) este o boala frecventa (4-6% din populatia adulta), cu debut insidios si progresiune lenta, motiv pentru care ramane o boala subdiagnosticata mai ales in stadiile precoce. Majoritatea pacientilor ajung in incidenta medicala de abia in stadiile III, IV de boala conform clasificarii GOLD (Global Obstructive Lung Diseases). Conform GOLD, prioritara in stadializarea gravitatii bolii este explorarea functionala respiratorie, rectae valoarea volumului expirator maxim pe secunda (VEMS).

Totusi evaluarea radiografica a pacientilor cu risc (fumatori sau a celor ce isi desfasoara activitatea in mediul poluat aeric) poate reprezenta un prim pas in reperarea modificarilor pulmonare si in special al comorbiditatilor.

Deoarece este o boala intens invalidanta si reprezinta o povara socio-economica puternica, investigatiile moderne, tomografia computerizata spirala (CT), tomografia computerizata cu detectori multipli (MDCT), respectiv rezonanta magnetica nucleara (RMN), pot reprezenta alternative in diagnosticarea si depistarea precoce a bolii.

Cuvinte cheie: BPOC, subdiagnosticare, comorbiditati, radiografie, CT, MDCT, MRI.

Impactul tratamentului cu presiune pozitiva continua asupra consecintelor sistemice si calitatii vietii la pacientii cu sindrom de apnee in somn de tip obstructiv

Doina Todea, Andreea Herescu, Loredana Rosca, Natalia Neagoe
Impactul tratamentului cu presiune pozitiva continua asupra consecintelor sistemice si calitatii vietii la pacientii cu sindrom de apnee in somn de tip obstructiv

Rezumat

Sindromul de apnee in somn de tip obstructiv (SASO) este o afectiune complexa, care este corelata si interactioneaza cu alte patologii, de tipul bolilor cardiovasculare, cerebrovasculare, bronhopneumopatia obstructiva cronica, disfunctiile erectile etc.

SASO are un rasunet important asupra activitatilor cotidiene, putand mentiona cresterea riscului de aparitie a evenimentelor acute cardiovasculare, metabolice sau respiratorii, a ratei crescute de accidente rutiere in randul pacientilor cu SASO.

In articolul de fata prezentam cateva date despre impactul terapiei cu presiune pozitiva continua (CPAP) asupra calitatii vietii pacientilor cu SASO si consecintelor sistemice ale acestei boli, incercand in acelasi timp sa tragem un semnal de alarma asupra importantei initierii cat mai precoce a tratamentului cu CPAP, care, in pofida unui cost crescut, ramane standardul de aur in tratarea pacientilor cu SASO.

Cuvinte cheie: sindrom de apnee in somn de tip obstructiv, presiune pozitiva, comorbiditati, calitatea vietii.