romana english

Lucrari originale

Exista o intarziere in diagnosticul tuberculozei intr-o institutie cu incidenta medie a TB

Milica Malbasa1, Dragica Pesut2,3
Exista o intarziere in diagnosticul tuberculozei intr-o institutie cu incidenta medie a TB

REZUMAT

Un studiu transversal asupra intarzierii diagnosticului de tuberculoza intr-o institutie specializata cu incidenta medie a tuberculozei a demonstrat o intarziere medie datorata pacientului de 44±61,65 zile si o intarziere totala de 103±148 de zile. Alcoolismul, lipsa cazurilor de tuberculoza in familie, diabetul zaharat, recidiva, tusea sau tahicardia (p<0,01), absenta hemoptiziei, dispneei sau anemiei (p<0,01), varsta ≥ 40 de ani (p<0,05), auscultatia negativa si sputa pozitiva in microscopie (p<0,05) au fost asociate semnificativcu intarzierea > 30 de zile datorata pacientului. Varsta < 40 de ani, auscultatia negativa si rezultatul microscopiei sputei (p<0,01), genul feminin, mediul urban (p<0,05), absenta tusei, a sputei, a scaderii in greutate, a febrei, a cavitatiei (p<0,01) si transpiratiile nocturne (p<0,05) au fost semnificativ asociate cu o intarziere globala de peste 103 zile. Sunt necesare in continuare educatia populatiei si educatia medicala continua.

Cuvinte-cheie: tuberculoza, diagnostic, intarziere, contogiozitate, sanatate publica

Mini-mediastinotomie sub anestezie locala pentru mase mediastinale anterioare cu compresia cailor aeriene

Rahim Mahmodlou1, Vahid Mohtazeri2, Mohammad Hossein Rahimi-Rad3, Mohsen Sekoti4
Mini-mediastinotomie sub anestezie locala pentru mase mediastinale anterioare cu compresia cailor aeriene

REZUMAT

Introducere. Strategiile de abord a maselor mediastinale anterioare (MMA) depind foarte mult de diagnosticul histopatologic. Manifestarile clinice aleacestor mase reprezinta uneori o urgenta datorita compresiei pe caile aeriene mari si vasele mari, situatii in care anestezia generala este dificila si riscanta; multi autori au subliniat pericolele anesteziei generale la astfel de pacienti. Metode. Acest studiu prospectiv a inclus 23 de pacienti cu MMA si compresiede cai aeriene mari sau vase mari, la care s-a facut prelevare bioptica prin mini-mediastinotomie sub anestezie locala. Rezultate. La toate cazurile s-a precizat un diagnostic histopatologic. Morbiditatea s-a inregistrat la un pacient, cu efractie a spatiului pleural, fara mortalitate. Din cei 23 de pacienti,9 deja fusesera supusi unor manevre diagnostice mai putin invazive fara a se preciza diagnosticul. Concluzii. Mini-mediastinotomia, sub anestezie generala pentru biopsie diagnostica la MMA cu compresie pe caile aeriene, este sigura, minim invaziva, eficienta si utila in decizia terapeutica a MMA.

Cuvinte-cheie: mini-mediastinotomie, mase mediastinale anterioare, compresie de cai aeriene, compresie de vase mari, anestezie locala

Particularitatile clinico-evolutive ale pacientilor cu tuberculoza care au necesitat terapie intensiva

M. Roca1,2, G. Iosep1, T. Mihaescu1,2
Particularitatile clinico-evolutive ale pacientilor cu tuberculoza care au necesitat terapie intensiva

REZUMAT

Scopul studiului a fost descrierea particularitatilor pacientilor cu tuberculoza care au necesitat terapie intensiva si identificarea factorilor de risc ai mortalitatii in spital. Material si metoda. Am desfasurat un studiu retrospectiv de cohorta, incluzand pacientii internati cu tuberculoza in Spitalul Clinic de Pneumologie Iasi, in perioada ianuarie 2006 - decembrie 2009, care au necesitat internarea in sectia de terapie intensiva, pentru suport vital avansat. Au fost evaluati diferiti parametri clinici, urmarindu-se identificarea factorilor cu rol predictiv pentru mortalitate, rezultatele primare reflectand mortalitatea

in spital. Rezultate. In intervalul de timp studiat, 27 de pacienti cu tuberculoza au necesitat terapie intensiva. Dintre acestia, 16 (59,3%) au prezentat insuficienta respiratorie acuta si 6 (22,2%) au necesitat intubatie orotraheala si ventilatie mecanica. Mortalitatea in spital a fost de 66,7% (18 din 27 de pacienti). Insuficienta respiratorie acuta, insuficienta hepatica si aplicarea intubatiei orotraheale s-au corelat puternic cu o rata ridicata a mortalitatii. Concluzii. Rezultatele studiului arata o mortalitate ridicata a pacientilor cu tuberculoza care au necesitat terapie intensiva, fiind identificati anumiti factori de risc.

Cuvinte-cheie: tuberculoza, terapie intensiva, mortalitate, ventilatie mecanica