romana english

Referate generale

Un nou model pentru managementul fibrozei chistice: conceptul de control

Hasan Yuksel, Ozge Yilmaz
Un nou model pentru managementul fibrozei chistice: conceptul de control

REZUMAT

Ingrijirea medicala traditionala considera simptomele si constatarile obiective ale unei boli drept principalele masuri ale rezultatului. Totusi, practica medicala moderna defineste sanatatea ca o stare de bine completa, incluzand statusul fizic si perceptia pacientului cu privire la starea de bine sociala si psihologica. Prin urmare, principalul obiectiv al managementului terapeutic trebuie sa fie „controlul bolii legat si nelegat de starea de sanatate in termeni de stare de bine functionala si emotionala". Aceasta necesita evaluarea statusului de control la cazurile de fibroza chistica prin evaluarea simptomelor si a elementelor obiective prin tehnici de laborator si instrumente psiho-somatice. Obiectivul acestui referat general este sa defineasca cei trei indicatori principali ai controlului si sa ofere ideile initiale pentru dezvoltarea unui nou intreument care sa acopere toate aspectele.

Cuvinte-cheie: fibroza chistica, concept de control, masura rezultatului raportat de pacient

Afectarea endobronsica in sarcoidoza

Ruxandra Ulmeanu1, A. Rajnoveanu2, Eugenia Halic3, D. Popa4, Anca Macri5, Fl. Mihaltan5
Afectarea endobronsica in sarcoidoza

REZUMAT

Primul caz de sarcoidoza endobronsica a fost descris de Benedict si Castleman in 1941. Apectele endoscopice in sarcoidoza pot evidentia: eritem, edem, ectazii capilare in „retea", granulatii, denivelari ale mucoasei, macro- sau micronoduli; stenoze bronsice si traheale; distorsiuni, tractiuni (inclusiv la nivelul cailor aeriene mari si mijlocii), uneori bronsiectazii secundare acestor modificari. Medicii trebuie sa fie constienti de posibilitatea afectarii cailor aeriene mari in sarcoidoza, aceasta situatie, desi rara, putand reprezenta o problema dificila de diagnostic, mai ales in cazul sindromului tusigen si wheezing-ului persistente si inexplicabile. Cu cat boala parenchimatoasa progreseaza, cu atat mai mult creste frecventa afectarii cailor aeriene.

Cuvinte-cheie: bronhoscopie, cai aeriene, sarcoidoza

Evaluarea functionala a pacientilor inaintea rezectiei pulmonare pentru neoplasm - recomandari internationale

Diana Ionita1, Carmen Stroescu2
Evaluarea functionala a pacientilor inaintea rezectiei pulmonare pentru neoplasm - recomandari internationale

REZUMAT

Tratamentul curativ al neoplaziilor pulmonare este grevat de complicatii si dizabilitate pe termen lung care pot fi prezise de evaluarea functionala preoperatorie. Au fost descrise teste functionale si valori-prag ale parametrilor care, incluse intr-un algoritm bine validat, asigura evaluarea rezervei functionale a candidatilor la rezectia pulmonara. Nu sunt inca definite valori ale parametrilor care sa acorde aceeasi siguranta in predictia complicatiilor chimioradioterapiei sau ale rezectiilor pulmonare limitate.

Cuvinte-cheie: rezectie pulmonara, evaluare functionala, algoritm, predictie post-operatorie