romana english

Cazuri clinice

Fibroza pulmonara idiopatica – caz clinic

Oxana Munteanu
Fibroza pulmonara idiopatica – caz clinic

Rezumat

Abordarea pneumopatiilor interstitiale difuze (PID) a suportat schimbari dramatice in ultimul deceniu, in special in ceea ce priveste clasificarea, metodele de diagnostic si rolul diagnostic si prognostic al HRCT pulmonare. Cea mai importanta modificare a fost evidentierea unor subtipuri histopatologice, ceea ce a dat nastere clasificarii actuale a pneumonitelor interstitiale idiopatice.

Fibroza pulmonara idiopatica (FPI) este o patologie pulmonara cronica de etiologie necunoscuta ce necesita a fi inclusa in lista de diagnostic diferential la un pacient cu dispnee, tuse si reducerea tolerantei la efort fizic. Rolul HRCT pulmonare in diagnosticul patologiei pulmonare interstitiale s-a amplificat odata cu ameliorarea cunoasterii acuratetei si preciziei diagnostice ale metodei.

Este descris cazul unei femei de 59 ani ce s-a prezentat cu acuze ca dispnee, tuse si subfebrilitate prezente pe parcursul a trei ani (tiroidectomie pentru neoplasm tirodian efectuata 4 luni anterior adresarii actuale). La examenul imagistic prin HRCT pulmonara s-au determinat opacitati „in sticla mata" si reticulare cu predominarea localizarii in regiunile subpleurale si campurile pulmonare inferioare. In scopul diagnosticului diferential intre fibroza pulmonara idiopatica, pneumonita interstitiala nespecifica si metastaze pulmonare din cancer tiroidian a fost efectuata biopsia pulmonara. La examenul histologic a fost determinat pattern-ul pneumonitei interstitiale uzuale (UIP) caracteristic pentru fibroza pulmonara idiopatica.

Cuvinte cheie: fibroza pulmonara idiopatica, biopsie pulmonara

Cauza rara de hipertensiune pulmonara diagnosticata la un pacient varstnic

Mihaela Hubatsch, Kikeli Pal, Preg Zoltan, Andreea Bocicor, Laurentiu Ene
Cauza rara de hipertensiune pulmonara diagnosticata la un pacient varstnic

Rezumat

Hipertensiunea arteriala pulmonara (HTAP) este o conditie clinica rara, incurabila, cauzata de cresterea presiunii in artera pulmonara. Abordarea ei necesita: o suspiciune clinica mare; detectarea si confirmarea HTAP prin ecocardiografia transtoracica Doppler si cateterizarea inimii drepte; identificarea unei etiologii; evaluarea functionalitatii si a sperantei de viata; testarea reversibilitatii.

Prezentam cazul rar al unui barbat de 68 de ani, asimptomatic pana la varsta de 66 de ani, acuzand fatigabilitate si dispnee de efort progresiva, palpitatii de 4 ani, agravate in ultimul an.

Examenul obiectiv sugera o insuficienta cardiaca. Ecocardiografii multiple au demonstrat dilatatia importanta atriala si ventriculara dreapta cu hipertensiune pulmonara severa, regurgitare tricuspidiana si pulmonara severa consecutiva, insuficienta aortica si mitrala usoara, ca si ventricul stang eficient. Cateterizarea cardiaca confirma HTAP severa, exclude DSV, observa un sunt stanga-dreapta. Pacientul a fost supus unei ecocardiografii transesofagiene pentru a evidentia etiologia HTAP. Aceasta a demonstrat prezenta DSA tip sinus venosus cu sunt bidirectional asociat cu anomalie partiala de varsare a arterelor pulmonare, cu vena pulmonara dreapta supranumerara cu drenaj in sinusul venos, venele pulmonare inferioare si superioare drepte varsandu-se in atriul drept, iar cele superioare si inferioare stangi, in atriul stang, asociind dilatatie importanta de vena cava superioara si inferioara.

Pacientul beneficiaza de tratamentul insuficientei cardiace drepte, anticoagulare orala, antiaritmic, iar reabilitarea cardio-pulmonara este initiata. Dupa stabilirea diagnosticului este trimis la un centru specializat in HTAP, pentru asocierea tratamentului cu Bosentan, cu ulterioara reevaluare hemodinamica in vederea stabilirii indicatiei chirurgicale.

La acest pacient, surprinzator este faptul ca desi s-a nascut cu o boala cardiaca congenitala potential cianogena, aceasta a fost descoperita la o varsta inaintata, la limita evolutiei catre un sindrom Eisenmenger, fiind aproape asimptomatic pana in urma cu 1 an, cand a primit tratament pentru insuficienta cardiaca stanga.

Cuvinte cheie: hipertensiune pulmonara, cardiopatie congenitala, defect septal atrial