romana english

Cazuri clinice

Localizari rare ale tuberculozei extrapulmonare: cutanată, auriculară și testiculară

Tuberculoza pulmonară este cea mai intâlnită formă de tuberculoză dar şi cea mai contagioasă. Tuberculoza extrapulmonară incluzând localizări din cele mai rare şi mai neaşteptate, încă reprezintă o proporţie semnificativă din totalitatea cazurilor de tuberculoză si rămâne astfel o problemă importantă de sănătate publică. Descriem trei localizări neobişnuite ale tuberculozei: cutanată, auriculară şi testiculara la trei gazde imunocompetente. În cazul afectării cutanate şi testiculare diagnosticul a fost posibil datorită confirmării histopatologice prin evidenţierea granuloamelor cu necroză cazeoasa centrală. În cel de-al treilea caz diagnosticul a fost posibil prin identificarea bacililor acid-alcoolorezistenţi în microscopie şi ulterior culturi pozitive din secreţiile otice. Evoluţia sub tratament antituberculos standard a fost favorabilă în toate cele trei cazuri. Aceste localizări neobişnuite ale tuberculozei evidenţiază posibilitatea tuberculozei extrapulmonare ca şi diagnostic diferenţial în multe alte afecţiuni.
Cuvinte‑cheie: tuberculoză extrapulmonară, imunocompetent, forme atipice

Sindromul Williams-Beuren – cauză rară de hemoptizie recurentă

Sindromul Williams-Beuren este o boală genetică rară, ce se prezintă printr-o constelație de trăsături clinice distinctive. Boala poate fi recunoscută după pattern-ul de malformații associate, ce include anomalii cardiovasculare, trăsături faciale distincte, profil neurologic și cognitiv particular. Se prezintă cazul unei paciente de 23 ani, nediagnosticată anterior cu sindromul Williams-Beuren (WBS), spitalizată în clinica pneumologie pentru hemoptizii masive repetate. Diagnosticul s-a bazat pe tabloul clinic sugestiv și a fost susţinut de confirmarea malformațiilor cardiovasculare prin tomografie computerizată în regim aortoangiografie și testare genetică (hibridizarea fluorescentă in situ). WBS este o afectiune multisistemică, de obicei, recunoscuta de către clinician. Dacă tabloul clinic nu este în mod clar în concordanță cu WBS, hibridizarea fluorescentă in situ rămâne testul genetic cel mai utilizat.
Cuvinte-cheie: sindromul Williams-Beuren, hemoptizie

Hipertensiune arterială pulmonară severă la un pacient adult cu o anomalie totală de conectare venoasă pulmonară operată în copilărie

Scopul corectării chirurgicale a anomaliei totale de conectare venoasă pulmonară este obținerea unei comunicări neobstruate între venele pulmonare și atriul stâng și înlăturarea șuntului intracardiac. Cu toate acestea, obstruarea venelor pulmonare sau stenoza acestora pot fi observate la 5-10% din pacienți, de obicei în primele 6 luni postoperator; acestea pot duce la stază pulmonară, hipertensiune arterială pulmonară și mortalitate tardivă. În asemenea cazuri, este indicată intervenția precoce, înainte de producerea unor modificări ireversibile. Se prezintă modalitatea de abord terapeutic în cazul unui adolescent cu anomalie totală de drenare venoasă pulmonară în vena cavă superioară, operat la vârsta de sugar, care a dezvoltat ulterior obstrucție venoasă pulmonară și hipertensiune arterială pulmonară secundară severă.
Cuvinte‑cheie: anomalie totală de drenare venoasă pulmonară; obstrucția venelor pulmonare; corectare chirurgicală; hipertensiune arterială pulmonară

Hemoptizie masivă secundară a anevrismului de arteră intercostală la pacient cu tuberculoză pulmonară

Hemoptizia masivă este o complicație a tuberculozei pulmonare amenințătoare de viață. Hemoptizia din tuberculoza pulmonară poate fi cauzată prin multiple mecanisme, însă rar a fost raportată ca o consecință a anevrismului de arteră. Prezentăm cazul unui pacient de 28 de ani diagnosticat cu tuberculoză pulmonară ce a prezentat hemoptizii masive recurente secundare unui anevrism de arteră intercostală. La pacienții ce prezintă hemoptizie recurentă masivă, sistemul arterial trebuie evaluat.
Cuvinte‑cheie: anevrism de arteră intercostală, hemoptizie masivă, tuberculoză pulmonară, angiografie