romana english

Rolul endoscopiei ultrasonografice cu punctie fina aspirativa transesofagiana si examen imunocitochi

Rezumat

Ana Maria Ioncica1,2, Carmen Popescu3, Anca Malos4, Lucian Ioncica2, Monalisa Filip1, Sevastita Iordache1, Larisa Sandulescu1, Dan Ionut Gheonea1, Tudorel Ciurea1, Daniela Neagoe1, Adrian Saftoiu1

1 Centrul de Cercetare in Gastroenterologie si Hepatologie Craiova,
Universitatea de Medicina si Farmacie din Craiova
2 Clinica Pneumologie, Spitalul de Boli Infectioase „Victor Babes„ Craiova
3 Laboratorul de Citologie si Anatomie Patologica, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova
4 Clinica Anestezie-Terapie Intensiva, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova,
Universitatea de Medicina si Farmacie din Craiova, Romania

Contact: Prof. Univ. Dr. Adrian Saftoiu adry@umfcv.ro, adriansaftoiu@aim.com; Universitatea de Medicina si Farmacie Craiova, Str. Petru Rares nr. 2-4, Craiova, Dolj, 200349, Romania.www.EUSAtlas.ro

REZUMAT

Introducere: Endoscopia ultrasonografica (EUS) insotita de punctie fina aspirativa transesofagiana (EUS-FNA) permite examinarea mediastinului posterior, respectiv diagnosticul si stadializarea pacientilor cu neoplasm bronhopulmonar. Scopul acestui studiu de fezabilitate a fost de a evalua utilitatea punctiei fine aspirative transesofagiene ghidate ecoendoscopic asociata cu examen citologic si imunocitochimic, la pacienti cu suspiciune de cancer bronhopulmonar si biopsii negative prelevate prin bronhoscopie.
Material si metode: Studiul a inclus un numar de 20 de pacienti, evaluati consecutiv in Centrul de Cercetare in Gastroenterologie si Hepatologie al Universitatii de Medicina si Farmacie din Craiova. Pacientii au fost examinati initial prin radiografie toracica, computer tomografie si bronhoscopie, fara confirmare diagnostica tisulara de malignitate.
Rezultate si discutii: Din cei 20 de pacienti cu biopsii bronhoscopice negative pentru malignitate, la 16 pacienti, diagnosticul citopatologic a fost pozitiv pe frotiurile obtinute prin EUS-FNA. La 11 pacienti s-a obtinut material celular din adenopatii mediastinale, iar la 4 cazuri, direct din tumora mediastinala, o parte din material fiind inclus la parafina si obtinandu-se blocuri celulare. Pe sectiunile obtinute din blocurile celulare s-a efectuat examen imunocitochimic in doua scopuri: pentru stabilirea fenotipului epitelial sau mezenchimal al celulelor maligne, respectiv pentru stabilirea apartenentei la un anumit organ a celulelor atipice identificate.
Concluzii: Ecoendoscopia cu punctie fina aspirativa, insotita obligatoriu de examen citopatologic, este o metoda sigura, minim-invaziva si cu acuratete ridicata in evaluarea cancerului bronho-pulmonar, prin demonstrarea invaziei tumorale sau a ganglionilor limfatici, precum si alternativa ideala pentru stadializarea chirurgicala. Asocierea examenului imunocitochimic permite cresterea acuratetei metodei si confirmarea diagnosticului tisular de malignitate.
Cuvinte cheie: endoscopia ultrasonografica, punctie transesofagiana, cancer pulmonar