romana english

Rezumat

Ovidiu Burlacu, Alexandru Nicodin, Voicu Tudorache, Octavian Cretu, Romanita Glaja
Clinica de Chirurgie Toracica a Spitalului Municipal de Urgenta Timisoara
Clinica de Pneumologie a Spitalului „Victor Babes" Timisoara
Clinica de Chirurgie Generala a Spitalului Municipal de Urgenta Timisoara
Disciplina de Morfopatologie a UMF „Victor Babes" Timisoara
Contact: burlacuovidiu@gmail.com

REZUMAT
Introducere. Experienta clinicii noastre însumeaza pâna în prezent peste 750 de pacienti la care s-a efectuat punctie transtoracica ghidata CT. Metoda este deosebit de utila în stabilirea diagnosticului formatiunilor tumorale mediastinopulmonare.
Obiectiv. Având în vedere costurile destul de ridicate ale procedurii, scopul acestui studiu a fost acela de a gasi o modalitate mai economica, dar la fel de fiabila ca si cea clasica, motiv pentru care am imaginat o abordare originala a diagnosticului prin punctie transtoracica ghidata CT.
Material si metoda. Au fost luate în studiu 2 grupe de pacienti: prima, la care s-a aplicat metoda clasica, respectiv punctia cu ac specializat si coloratie Papanicolau, iar cea de a doua, la care punctia s-a realizat cu un ac de rahianestezie si o coloratie originala (APT-Dragan). Au fost comparate rezultatele folosind testul 2 (p>0,05) aplicat la ratele de diagnostic pozitiv si neconcludent privind cele doua metode, cât si la frecventa aparitiei complicatiilor iatrogene în cele doua grupe.
Rezultate. În urma acestui studiu s-a dovedit ca metoda originala este la fel de fiabila ca si cea clasica, dar cu un cost redus de aproape 10 ori.
Concluzii. Alegerea metodei originale de stabilire a diagnosticului formatiunilor tumorale mediastinopulmonare prin punctie transtoracica este justificata de costul redus, simplitatea tehnica si fiabilitate similare cu cele ale metodei clasice.