romana english

Grupul de informare – o solutie de crestere a eficacitatii consultatiei specializate pentru renuntar

Rezumat

Magdalena Ciobanu1, Catalina Panaitescu2, Aura Popescu3, Agripina Rascu4, Marinela Raileanu1, Miruna Todor1, Ana Maria Trailescu5, Bogdana Bursuc1, Catalina Constantin1, Florentina Lica1
Grupul de informare – o solutie de crestere a eficacitatii consultatiei specializate pentru renuntarea la fumat
Magdalena Ciobanu1, Catalina Panaitescu2, Aura Popescu3, Agripina Rascu4, Marinela Raileanu1, Miruna Todor1, Ana Maria Trailescu5, Bogdana Bursuc1, Catalina Constantin1, Florentina Lica1
1Institutul de Pneumologie „Marius Nasta" Bucuresti
2Policlinica „Sf. Mina" Bucuresti
3Institutul de Cardiologie „C.C. Iliescu" Bucuresti
4Spitalul Colentina Bucuresti, sectia Boli Profesionale
5Spitalul „Victor Babes" Bucuresti

Contact: Magda Ciobanu, magda_ciobanu@yahoo.com,

REZUMAT

In România, din anul 2007, Ministerul Sanatatii implementeaza „Programul national de combatere a consumului de tutun" care cuprinde si un subprogram de sustinere a terapiei tabagismului - acordarea gratuita de consultatii medicale si psihologice, insotite de terapia medicamentoasa necesara („Programul Stop Fumat").
Datorita duratei mari a consultatiei medicale specializate (frecvent depasind 60 de minute), in conditiile unei adresabilitati din ce in ce mai mari, s-a pus problema identificarii unor metode de a creste eficacitatea consultatiei si, implicit, eficienta.
Astfel, incepând cu luna ianuarie a anului 2008, fumatorii care se adreseaza Centrului de consiliere din Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta" participa intâi la „un grup de informare", ulterior adresându-se medicului si/ sau psihologului pentru terapia specifica. Scopul acestui grup este de a furniza informatii comune, necesare tuturor celor care renunta la fumat, si nu are elemente de terapie de grup.
In perioada 1 ianaurie 2008 - 31 decembrie 2008, in Bucuresti, s-au adresat Programului „Stop Fumat" un numar 829 de persoane din care 585 de fumatori s-au adresat la 7 din cei 8 medici din Bucuresti, iar 288 de fumatori s-au adresat celor 4 psihologi, o parte din ei adresându-se ambilor specialisti. Persoanele care se adreseaza direct cabinetelor de consiliere tind sa mearga mai degraba doar la medic (67,8%) sau doar la psiholog
(24%) si nu aleg calea cu eficienta cea mai mare (la medic si psiholog apeleaza doar 8,1%). Acei care merg intâi la grupul de informare decid sa apeleze la ambii decât la unul dintre ei (30,8% versus 28,2% doar la medic si 9,4% doar la psiholog).
Organizarea grupului de informare a crescut rata de succes la 3 luni de la debutul tratamentului cu 27,8% comparativ cu cea inregistrata la fumatorii care s-au adresat direct medicului, si a scazut procentul persoanelor „pierdute" cu 51%. Totodata, participarea la un astfel de grup creste de 2,8 ori probabilitatea ca fumatorul sa se adreseze ambilor profesionisti - si medicului, si psihologului. Abordarea comuna a fumatorului a determinat cresterea ratei de succes, indiferent daca pacientul a participat la un grup de informare (o crestere cu 44%) sau s-a adresat direct medicului (o crestere cu 67,3% a ratei de abstinenta).
Prin urmare, prin organizarea grupului de informare se obtine cresterea adresabilitatii la ambii profesionisti (medic si psiholog), metoda ce asigura cea mai mare sansa de reusita. In acelasi timp, adresabilitatea la medic scade de la 76,02% (cei care vin direct la medic) la 59% (pentru cei care au fost intâi la grup), ceea ce, corelat cu faptul ca acei care ajung la medic dupa grupul de informare sunt mai determinati si mai pregatiti pentru schimbare, face ca eficienta actului medical sa creasca.
Cuvinte cheie: Program „Stop fumat", grup de informare, consiliere antifumat