romana english

Tuberculoza multidrog rezistenta in Romania in ultimii ani (2004-2007)- un fenomen social de maxima importanta

Marica Constantin, Cristian Didilescu, Domnica Chiotan, Galie Nicolae, Tanasescu Mihaela, Popescu-Hagen Mara, Popa Mihai

Institutul de Pneumologie "Marius Nasta" Bucuresti

 

Rezumat

 

Rezistenta la medicamentele utilizate in tratamentul tuberculozei si, in particular, al tuberculozei multidrogrezistenta, a devenit o problema importanta de sanatate publica intr-un mare numar de tari dar si un obstacol in lupta pentru controlul global al tuberculozei. In multe tari, extinderea rezistentei la antibiotice nu este cunoscuta, iar managementul pacientilor cu tuberculoza multidrogrezistenta este inadecvat. In tarile unde a fost identificata rezistenta la antibiotice, masurile specifice necesare a fi luate in cadrul programelor de control al tuberculozei trebuie sa se adreseze managementului complex si complet al pacientilor cu tuberculoza si strategiilor de adoptat pentru preventia propagarii si diseminarii rezistentei la tuberculostatice, incluzand aici si multidrogrezistenta.

In Romania exista doua centre pentru managementul cazurilor de tuberculoza multidrogrezistenta: unul in Bucuresti la Institutul de Pneumologie "Marius Nasta" si altul la Bisericani in Judetul Neamt.

Am realizat un studiu retrospectiv asupra pacientilor cu MDR-TB internati in Centrele de Excelenta Romania intre 2004-2007. Evaluarea pacientilor s-a facut coform protocoalelor terapeutice elaborate in cadrul Programului National de Control al Tuberculozei si la toti s-a considerat oportuna administrarea tratamentului pe o perioada de timp foarte lunga, mai mult de 24 luni.

Rezultatele monitorizarii pacientilor au fost colectate la mijlocul anului 2007.

Acest studiu este bazat pe datele furnizate de registrele de MDR-TB si de sistemul informatic despre pacientii cu MDR-TB. Pentru a fi acceptati in unul din cele doua centre de tratament pacientii au trebuit sa indeplineasca toate criteriile de includere stabilite anterior.

La inceputul anului 2007 exista un numar total de 305 pacienti in Centrul MDR Bucuresti; acest studiu s-a realizat pe 170 pacienti din Centrul MDR Bucuresti care au indeplinit toate criteriile de admitere si, respectiv, 294 pacienti admisi in Centrul de la Bisericani. Doua comisii au fost alese sa dezbata saptamanal strategia de tratament si management a cazurilor de MDR- TB la Bucuresti si Bisericani.

Dintre cei 184 pacienti din prima cohorta a proiectului DOTS-Plus care au fost evaluati pana in momentul efectuarii studiului nostru, 55 pacienti sunt evaluati ca tratament incheiat, iar 54 ca vindecati, ceea ce semnifica o rata de succes terapeutic de 59,23%. Rata de conversie a culturii la 3 luni (pentru prima cohorta) in cele doua centre a fost: 72,5% (121 bolnavi) in Centrul de referinta Bucuresti si 64% (188 bolnavi) in Centrul de referinta Bisericani.

Contact: c_marica2003@yahoo.com