romana english

Rezumat

Andreea-Loredana Golli, Cristian Didilescu, Mimi-Floarea Nitu
Autoritatea de Sanatate Publica Dolj, Disciplina de Sanatate publica si management, UMF Craiova
Institutul de Pneumologie "Marius Nasta" Bucuresti, Disciplina de Pneumologie, UMF Craiova
Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie "Victor Babes" Craiova,
Disciplina de Pneumologie, Universitatea de Medicina si Farmacie din Craiova
Contact: andreeagolli@hotmail.com

REZUMAT
Analiza evolutiei endemiei tuberculoase în România si, în mod particular în Oltenia, în conditiile aplicarii la scara nationala a programului de prevenire si control în varianta recomandata de OMS ca fiind singura în masura sa asigure realizarea (ca obiectiv principal) vindecarii în procent de 85% a cazurilor sursa, reprezinta principala modalitate capabila sa furnizeze baza pentru adoptarea unor solutii optime pentru corectarea deficientelor. Pentru evaluarea tendintelor de evolutie a endemiei tuberculoase în Oltenia, autorii au efectuat un studiu retrospectiv pe o perioada de peste 25 de ani (1980-2006), bazat pe analiza principalilor indicatori epidemiometrici ai endemiei tuberculoase în aceasta regiune a României: incidenta globala la adulti si copii cu defalcarea pe cazuri noi si readmise, incidenta cazurilor noi de tuberculoza pulmonara si extrarespiratorie, mortalitatea prin tuberculoza. În anul 1980, valoarea incidentei globale a fost de 71,07%000 si s-a dublat în 2006. Distributia incidentei cazurilor noi pe regiuni în
anul 2005 indica faptul ca Oltenia se situeaza pe primul loc, cu o rata de 132,45%000, fata de valoarea medie nationala de 105,7%000 în acelasi an. Incidenta cazurilor noi la copii în 2006 (33,45%000) a fost superioara nivelului national (31,6%000).
Ameliorarea nivelului de trai al populatiei, urmarirea aplicarii corecte a tratamentului sub directa observatie si cresterea eficacitatii actiunilor antituberculoase pot duce la reducerea nivelului endemiei de tuberculoza în Oltenia.
Cuvinte cheie: endemia tuberculoasa, indicatori epidemiometrici, incidenta.