romana english

Abandonul fumatului si preventia lui la tineri – experienta romaneasca (articol in limba engleza)

Rezumat

Antigona Trofor1, Florin Mihaltan2, Stefan Mihaicuta3, Lucia Lotrean4

 

1University of Medicine "Gr. T. Popa", Clinic of Pulmonary Diseases Iasi,

2Institute of Pulmonology "Marius Nasta" Bucharest,

3University of Medicine Timisoara- Clinic of Pulmonary Disease,

4Iuliu Hatieganu University of Medicine and Pharmacy, Cluj-Napoca, Aer Pur Romania Association, Romania

 

Contact: Antigona Trofor, atrofor@yahoo.com. Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa" Iasi, Spitalul Clinic de Pneumologie Iasi, strada Dr. I. Cihac, nr. 30, Iasi

 

REZUMAT

Introducere. Conform unui studiu national in cadrul Proiectului de supraveghere al scolii europene asupra alcoolului si altor droguri, 64% din copiii de varsta scolara de 16 ani din Romania au fumat macar o tigara. Din 2005, voluntari ai organizatiei neguvernamentale Aer Pur Romania (APR) s-au implicat in proiecte europene de combatere a fumatului la copii si adolescenti de varsta scolara.

Metode. Proiectul competitiei "Clase fara fumat", cofinantat de Uniunea Europeana, a fost implementat in premiera in anul scolar 2004/2005 de APR si Agentia Nationala Anti-Drog (RNDA) si s-a desfasurat de atunci anual. Obiectivul a fost preventia fumatului la scolarii de 11-15 ani. Clasele au decis sa fie clase fara fumat pe o perioada de 4 luni (cel putin 90% din elevii clasei decideau sa fie nefumatori in timpul programului). Programul a fost implementat in 5 judete in 2004/2005 si din 2006 la nivel national. In 2005 a inceput Abandonul Fumatului la Adolescenti (ASC), proiectat de Adunarea Guvernamentala Velsa. Au fost recrutati adolescenti, grupurilor de lucru de 20-25 participanti le-au fost predate 6 lectii despre efectele nocive ale fumatului si beneficiile abandonului fumatului. Statutul de fumator a fost evaluat in prima sedinta prin masurarea monoxidului de carbon (CO) in aerul expirat, apoi abandonul fumatului a fost incurajat si sustinut de-a lungul sesiunilor 2-5, cu confirmarea in final in sesiunea 6 a statutului de fumator prin CO. Competitia "Quit and Win" (Q&W) si-a propus sa incurajeze tinerii fumatori sa se lase de fumat. Grupul tinta a fost reprezentat de elevii de liceu de 14-18 ani din 5 orase mari din Romania. Ei au trebuit sa nu fumeze 30 de zile. "Eu nu fumez" (IDNS) a fost un program finantat de Ambasada Regala a Olandei in Romania si a fost implementat de APR si RNDA, Ministerul Educatiei si Universitatea de Medicina si Farmacie Cluj-Napoca.

Rezultate. ASC a inclus 231 adolescenti din 8 licee care au absolvit programul (132 de fete si 99 de baieti), 19 au abandonat fumatul (8,2%), 20 au redus consumul si 48 au incercat macar o data sa renunte la fumat. Evaluarea dupa 6 luni a aratat 10 adolescenti inca abstinenti si 4 inca cu consum redus. IDNS s-a desfasurat in 2006 in 27 de clase la varste de 13/14 ani in Cluj Napoca. Q&W a fost dezvoltat intre 1 octombrie si 30 noiembrie 2005, s-au distribuit 6000 de formulare de inscriere in 35 de licee din Bucuresti, Iasi, Cluj, Constanta si Timisoara. 67,3% din subiectii intervievati s-au inscris la concurs, adica 4038 de persoane, 24% fumatori actuali si 76% nefumatori.

Concluzie. Preventia fumatului necesita masuri de control pe termen lung, intrunind initiativele guvernamentale, academice si ale organizatiilor neguvernamentale, pentru a sprijini adolescentii sa renunte la fumat si a-i ajuta sa nu inceapa.

 

Cuvinte cheie: fumat, preventie, adolescenti, abandonul fumatului.